Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gewone leven  → weg tot heiligheid.

Het leven van de christen - ons leven - is heel gewoon: iedere dag weer opnieuw proberen om de dingen die we moeten doen, goed te doen, en onze goddelijke opdracht in de wereld verwezenlijken door onze kleine verplichtingen steeds na te komen.

Beter gezegd: door ons in te spannen om die verplichtingen na te komen, want soms zullen we dat niet bereiken. Dan zullen we de Heer 's avonds bij het gewetensonderzoek moeten bekennen: vandaag kan ik u geen deugden aanbieden, maar enkel gebreken. Maar - door uw genade - zal ik mij eens overwinnaar kunnen noemen.

Waarom probeer je niet je hele leven - je werk, je ontspanning, je tranen en je glimlach - om te zetten in een dienst aan God?

Dat kun je… en dat moet je!

Puur goud en diamanten zitten in het binnenste van de aarde, en liggen niet in de palm van de hand.

Jouw heiligingswerk - dat van jezelf en dat van de anderen - is afhankelijk van de overgave en de blijdschap waarmee je je dagelijks inzet voor je vaak heel gewone en verborgen werk.

Bij ons dagelijks doen en laten hebben we een eigenschap nodig die veel verder reikt dan die van de legendarische koning Midas: hij veranderde alles wat hij aanraakte in goud.

We moeten de gewone dagelijkse arbeid - uit liefde - veranderen in een werk van God, dat een eeuwige reikwijdte heeft.