Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Liefde.

Hij leek vastbesloten ; maar, toen hij de pen opnam om aan zijn verloofde te schrijven dat hij aan hun verloving een einde wilde maken, werd hij overmand door besluiteloosheid en zonk de moed hem in de schoenen: heel menselijk en begrijpelijk, vond men. Kennelijk valt volgens sommigen de aardse liefde niet onder de goederen die je omwille van de totale navolging van Christus moet achterlaten, als de Heer erom vraagt.

Wat nodig is om het geluk te vinden is niet een makkelijk leventje, maar wel een verliefd hart.

Na twintig eeuwen moeten wij met de grootste stelligheid verkondigen, dat de boodschap van Christus niets van haar verlossende kracht heeft ingeboet en dat alleen deze kracht de verlangens van het mensenhart kan vervullen.

Begin met het planten van die waarheid in je eigen hart dat rusteloos zal blijven - zoals de heilige Augustinus schreef - zolang je het nog niet volledig aan God hebt gegeven.

Liefhebben is - het koesteren van slechts één verlangen, leven voor de beminde persoon; niet meer jezelf toebehoren; vrij en blij, met ziel en hart, onderworpen zijn aan de wil van een ander - die tegelijkertijd je eigen wil is.

Je houdt nog niet van de Heer, zoals de vrek van zijn geld, de moeder van haar kind, je bent nog teveel bezig met jezelf en met je pietluttigheden! Toch merk je dat Jezus al onmisbaar is geworden in je leven…

Nu, zodra je helemaal aan zijn roepstem gehoor geeft, zal Hij ook onmisbaar worden bij al je handelingen.

Ja, verliefde dwaas, schreeuw het uit naar Hem: Heer, ik houd wel van U, maar vertrouw maar niet op mij! Bind me aan U vast, iedere dag meer!

Twijfel er niet aan: het hart is geschapen om lief te hebben. Daarom moeten we alles beminnen met de liefde van onze Heer Jezus Christus. Anders neemt ons lege hart wraak en vult het zich met de meest verwerpelijke laagheden.

Als het woord liefde dikwijls uit je mond komt zonder dat het door kleine offertjes wordt geruggesteund, gaat het vervelen.