Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Lafheid.

Uit een brief schrijf ik een voorbeeld over van lafheid, in de hoop dat jij dat niet zal navolgen: “natuurlijk ben ik u er zeer erkentelijk voor dat u aan mij denkt, want ik heb veel gebed nodig. Maar ik zou u ook dankbaar zijn als u bij uw gebed tot de Heer om een “apostel” van mij te maken, geen moeite zou doen om Hem te vragen dat Hij zou willen dat ik mijn vrijheid zou moeten opgeven.”

Hij toont veel enthousiasme en begrip. Maar als hij in de gaten krijgt dat het om “hem” gaat, dat “hij” serieus moet meedoen, trekt hij zich laf terug.

Hij doet me denken aan diegenen die in het uur van het gevaar met valse dapperheid “oorlog, oorlog!” schreeuwden, maar die geen geld wilden geven en zich ook niet wilden aanmelden om hun land te verdedigen.

Als ik zoveel lafheid zie, zoveel valse voorzichtigheid, bij zowel mannen als vrouwen, brand ik van verlangen om ze te vragen: is geloof en vertrouwen dan alleen maar iets om over te preken en niet om in praktijk te brengen?

Ik heb altijd al gedacht dat het gebrek aan trouw uit menselijk opzicht neerkomt op een tekort aan liefde - en een gemis aan persoonlijkheid.