Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Samenleving.

Haal de tijd in die je verloren hebt laten gaan door te rusten op de lauweren van je zelfgenoegzaamheid, terwijl je van jezelf dacht dat je een goed mens was. Alsof het voldoende zou zijn je leven voort te slepen, zonder te roven en te moorden.

Versnel je pas in je godsdienstige leven en in je werk: je moet nog zo'n groot stuk afleggen! Zorg dat je met iedereen prettig omgaat, ook met hen die je ergeren; en doe je best om degenen tegen wie je vroeger iets had, lief te hebben - te dienen!

Er is een beschikking uitgegaan van keizer Augustus dat alle inwoners van Israël zich moeten laten registreren. Maria en Jozef reizen naar Bethlehem - Heb je er wel eens aan gedacht dat de Heer zich van de stipte naleving van een wet heeft bediend om zijn profetie in vervulling te doen gaan?

Houd van de regels van een eerzame samenleving, respecteer ze, en twijfel er niet aan, dat ook jouw trouw gehoorzamen aan je plicht - het werktuig kan zijn waardoor anderen de christelijke rechtschapenheid, vrucht van de liefde tot God, zullen ontdekken en God zullen ontmoeten.

Je moet leren, hoe je, wanneer dat nodig is, met anderen van mening kunt verschillen zonder antipathiek te worden, op liefdevolle wijze.

Soms wil je jezelf rechtvaardigen en beweer je, dat je snel afgeleid bent, verstrooid, of dat je van nature droog en gereserveerd bent. En daar voeg je dan aan toe dat je daarom niet eens de mensen met wie je dagelijks omgaat echt goed kent.

Luister eens: klopt het dat je je niet gerust voelt met dat excuus?

Benader alle kleine zaken in je dagelijks leven met veel bovennatuurlijke visie, raadde ik je aan. En ik voegde er meteen aan toe: de omgang met anderen biedt je daartoe in de loopvan de dag veel gelegenheden.

Omdat je geen voorbeeld kan - of wil - nemen aan het hoogstaande gedrag van die persoon, zet jouw verborgen jaloezie je ertoe aan om hem belachelijk te maken.

Er zijn mensen die schijnen te denken dat ze niets te doen hebben, als ze de anderen geen schade toebrengen of kwetsen.

Verwijzingen naar de H. Schrift