Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Broederlijke vermaning .

Bij het vervullen van je apostolische taak moet je gehoorzamen zonder te letten op de menselijke kanten van degene die de leiding heeft en evenmin op hoe hij leiding geeft. Anders is je gehoorzaamheid geen deugd.

Er zijn veel soorten kruisen: van briljanten, van parels, van smaragd, van emaille, van ivoor ; maar ook van hout, zoals het Kruis van de Heer. Ze verdienen allemaal evenveel verering, want het Kruis herinnert ons aan het offer van de Mensgeworden God. - Pas deze gedachte toe op jouw gehoorzaamheid, en bedenk dan dat Hij het kruis met liefde en zonder aarzelen omhelsde en langs die weg onze verlossing verkreeg.

Geef je eventuele broederlijke vermaning pas nadat je hebt gehoorzaamd, want dat is een teken dat je bedoeling zuiver is. En doe het dan op een gepaste en gematigde manier; dan zul je door het vervullen van deze plicht de eenheid versterken.

Als je door een goede vriend, trouwhartig en in alle liefde, onder vier ogen gewezen wordt op punten die een smet op je gedrag werpen, komt de overtuiging in je op, dat hij zich vergist: hij begrijpt je niet. Met zo'n valse overtuiging, die een kind is van je trots, zul je altijd onverbeterlijk blijven.

Ik beklaag je: je hebt niet echt de wil om heilig te worden.

Als je boos wordt - soms is dat je plicht; soms is het een zwakheid, moet dat niet meer dan enkele minuten duren. En altijd moet je boosheid liefdevol zijn: ja, hartelijk!

Als je moet corrigeren, moet dat duidelijk en vriendelijk gebeuren; en als dat niet ongepast is, hoort er een glimlach bij. Doe het nooit, of uiterst zelden, op een overdonderende manier.

Er wordt geroddeld. En dan zorgen ze er zelf voor dat er meteen iemand naar je toekomt om je te vertellen wat - men zegt - - Gemeen? - Ongetwijfeld. Maar verlies je innerlijke vrede niet, want hun tong zal jou geen enkele schade kunnen berokkenen als je rechtschapen te werk gaat - Denk maar: wat dom van hen, wat hebben ze weinig tact, wat komen ze weinig voor hun broeders op - en nog minder voor God!

En begin zelf niet ook kwaad te spreken, op grond van een verkeerd begrepen recht op repliek. Als je moet spreken, pas dan de broederlijke vermaning toe die door het Evangelie wordt aangeraden.