Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Plichten en rechten.

Het is moeilijk op iedereen indruk te maken door rustig te werken, door het goed vervullen van onze burgerplichten, zodat we later onze rechten kunnen opeisen en in dienst kunnen stellen van de Kerk en de gemeenschap.

Het is moeilijk, maar heel doeltreffend.

We kunnen niet met de armen over elkaar blijven zitten, als de Kerk door een subtiele vervolging tot de hongerdood veroordeeld wordt: men sluit haar buiten het openbare leven en, vooral, verhindert elke bemoeienis met onderwijs, cultuur en gezin.

Het zijn niet onze rechten: ze zijn van God en Hij heeft ze aan ons, katholieken, toevertrouwd… met de bedoeling dat wij ze uitoefenen!

Er is een beschikking uitgegaan van keizer Augustus dat alle inwoners van Israël zich moeten laten registreren. Maria en Jozef reizen naar Bethlehem - Heb je er wel eens aan gedacht dat de Heer zich van de stipte naleving van een wet heeft bediend om zijn profetie in vervulling te doen gaan?

Houd van de regels van een eerzame samenleving, respecteer ze, en twijfel er niet aan, dat ook jouw trouw gehoorzamen aan je plicht - het werktuig kan zijn waardoor anderen de christelijke rechtschapenheid, vrucht van de liefde tot God, zullen ontdekken en God zullen ontmoeten.

Streef maar één recht na: om je plicht te vervullen.

Het zou treurig zijn als iemand die het optreden van katholieken in het maatschappelijk leven gadeslaat, tot de conclusie zou moeten komen dat zij zich verlegen en vol complexen gedragen.

Wij mogen niet vergeten: onze Meester was - is - een perfectus Homo, volmaakt Mens!

Om het werk van een ander te kleineren fluisterde je: Hij heeft niet meer gedaan dan zijn plicht.

Ik zei daarop: - Vind je dat weinig? - De Heer geeft ons het geluk van de hemel als we onze plicht hebben gedaan: Euge serve bone et fidelis - intra in gaudium Domini tui, welnu, goede en getrouwe knecht, treed binnen in de eeuwige heerlijkheid!

Je vraagt of je je mond moet houden en het maar moet laten passeren - Bij een onrechtvaardige aanval op een rechtvaardige wet, nee!

Je zult je voor honderd procent verantwoordelijk voelen, als je begrepen hebt dat je tegenover God alleen maar plichten hebt. Hij zorgt er wel voor dat je ook rechten krijgt!

Verwijzingen naar de H. Schrift