Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Gebreken.

Wees niet zo iemand die, als hij een opdracht krijgt, er meteen aan denkt hoe hij die op een andere manier kan uitvoeren. - Je zou kunnen zeggen dat zulke mensen te veel - persoonlijkheid - hebben; ze zaaien tweedracht of maken kapot.

Ervaring, de wereld goed kennen, tussen de regels door kunnen lezen, overmatige scherpzinnigheid, kritische geest - Dat alles heeft jou in je sociale contacten en in je beroep bijzonder ver gebracht, zelfs zover dat je een beetje cynisch bent geworden. Al dit - overmatig realisme - dat een gebrek aan bovennatuurlijke geest is - is ook je innerlijk leven binnengedrongen. - Omdat je niet eenvoudig bent, kun je soms koud en wreed zijn.

In de grond van de zaak ben je een goeie kerel, maar je denkt dat je een Machiavelli bent. - Denk eraan dat je een rechtschapen en goed mens moet zijn om in de hemel te komen en geen vermoeiend intrigantje.

Dat goede humeur van je is bewonderenswaardig - Maar steeds alles, alles - als een grap opvatten, is - dat zul je moeten toegeven - te veel van het goede. - De werkelijkheid ziet er wel wat anders uit: aangezien je te weinig wilskracht hebt om je leven serieus te nemen, probeer je jezelf te rechtvaardigen door de draak te steken met anderen die beter zijn dan jij.

Ik ontken niet dat je schrander bent. Maar door je ongedisciplineerde felheid ga je te werk als een idioot.

Zaai geen tweedracht, zoals die ene man over wie zijn eigen moeder zei: “U kunt hem aan uw vrienden voorstellen, dan zal hij wel zorgen dat die vrienden ruzie met u krijgen”.