Lijst van punten

Er zijn 14 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Loyaliteit.

Een gevolg van trouw-zijn is dat we de zekerheid krijgen dat we de juiste weg volgen, zonder dat we uit ons evenwicht of in verwarring raken en verder dat we worden gesterkt in de overtuiging dat er inderdaad een goede richting is in het leven en dat het geluk bestaat.

Zorg ervoor dat deze dingen ieder ogenblik van je leven realiteit worden.

Je vertelde me dat God je soms vervult van licht en andere keren weer niet.

Ik heb je er nadrukkelijk op gewezen dat God altijd oneindig goed is. Daarom zijn die ogenblikken van licht voldoende voor je om door te gaan; maar ook die andere momenten zijn goed voor je, om je trouwer te maken.

Het zout der aarde. - De Heer zei dat zijn leerlingen - ook jij en ik - het zout der aarde zijn: om immuun te maken, bederf tegen te gaan en smaak te geven aan de wereld.

Maar Hij zei er ook bij quod si sal evanuerit, - dat als het zout zijn smaak verliest, het zal worden weggegooid en door de mensen vertrapt

Nu er zoveel dingen gebeuren die wij erg vinden, kun je nu de verklaring vinden voor wat je eerst niet begreep?

Ik moet huiveren van die passage in de tweede brief aan Timoteüs, als de Apostel erover klaagt dat Demas naar Tessalonica is gevlucht, ten prooi aan de verleidingen van deze wereld - Om een kleinigheid en uit angst voor vervolging pleegde een man, die sint Paulus in andere brieven noemt als een van de heiligen, verraad aan de zaak van God.

Ik moet huiveren als ik mijn geringheid zie; en dat brengt me ertoe om de Heer om trouw te vragen tot in die dingen die onbelangrijk kunnen lijken, want als ze me niet helpen om meer met Hem verbonden te worden, wil ik ze helemaal niet!

Wat je me schreef over trouw, vond ik heel goed slaan op veel van die momenten in de geschiedenis, waarvan de duivel het als zijn taak ziet om ze steeds opnieuw te laten gebeuren: “De hele dag heb ik in mijn hart, in mijn hoofd en op mijn lippen dit schietgebedje: Rome!”.

Een belangrijke ontdekking! Iets dat je maar half begreep, is je volledig duidelijk geworden toen je het aan anderen moest uitleggen.

Je moest heel rustig met iemand spreken die ontmoedigd was geworden omdat hij zich nutteloos voelde en niemand tot last wilde zijn - Toen heb je beter dan ooit begrepen waarom ik het er altijd over heb dat we ezeltjes aan de - rosmolen - moeten zijn: trouw, met hele grote kleppen voor onze ogen om niet naar onze eigen resultaten te hoeven kijken of ervan te gaan genieten - van de bloemen, de vruchten en het rijke groen van de tuin -, maar toch volkomen zeker van de nuttige uitwerking van onze trouw.

Trouw vereist werkelijk een dorst naar kennis, want als je door echte liefde wordt gedreven wil je niet het risico lopen dat je door je onwetendheid principes of opvattingen verspreidt of verdedigt, die lang niet met de waarheid overeenkomen.

“Ik zou graag willen”, schrijf je, “dat mijn trouw en doorzettingsvermogen zo sterk en duurzaam waren en dat mijn dienstbaarheid zo attent en liefdevol was dat u plezier in me zou kunnen hebben en dat ik een kleine verkwikking voor u kon betekenen.”

En ik antwoord: Moge God je in je voornemen sterken, zodat we hulp en verkwikking voor Hèm kunnen zijn.

Zeker, sommigen zijn eerst enthousiast en gaan later weer weg - Maak je daar niet druk over: ze zijn de naald die door God wordt gebruikt om de draad door te halen.

O, bid voor hen, want misschien kunnen we zo bereiken dat ze toch een stimulans voor anderen blijven.

Voor jou die nogal aarzelend bent, schrijf ik uit een brief het volgende over: “Ik zal ook in de toekomst wel het ongeschikte instrument blijven dat ik altijd al geweest ben. Maar ondanks dat is de analyse en de oplossing van mijn levensprobleem anders geworden en heb ik de zin van mijn leven gevonden; want ik heb nu het verlangen om vastberaden door te zetten - voor altijd!”

Twijfel hier nooit aan: Hij faalt niet.

Je leven is dienstbaarheid, maar steeds in volkomen trouw en zonder dat je voorwaarden stelt: alleen op die manier zullen we het rendement opleveren dat de Heer van ons verwacht.

Nooit zal ik het eens kunnen zijn, noch op het gebied van de ascese, noch op juridisch gebied met hen die denken en leven alsof het dienen van de Kerk gelijk zou staan met het zich omhoog werken.

Ik heb altijd al gedacht dat het gebrek aan trouw uit menselijk opzicht neerkomt op een tekort aan liefde - en een gemis aan persoonlijkheid.

Richt je blik op de heilige Maagd en overweeg hoe zij de deugd van de trouw beleeft. Als Elisabet haar nodig heeft, zegt het evangelie dat zij naar haar toe gaat cum festinatione, in blijde haast. Trek daar lering uit!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift