Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Rijpheid, menselijke en bovennatuurlijke.

Je mist de rijpheid en de ingetogenheid die horen bij iemand die door het leven gaat met de zekerheid van een ideaal, een bestemming. - Bid tot de heilige Maagd, dat zij je leert hoe je God van ganser harte moet loven, zonder je door wie of wat dan ook te laten afleiden.

Vecht vastberaden tegen die valse nederigheid - gemakzucht zou je het moeten noemen - die je belet je te gedragen met de rijpheid van een goed kind van God: je moet groeien!

Schaam je je niet als je ziet dat je oudere broers er al jaren toegewijde arbeid op hebben zitten en dat jij nog niet in staat bent - niet in staat wìlt zijn - een vinger uit te steken om hen te helpen?

Denk je dat anderen geen twintig jaar zijn geweest? Denk je dat zij nooit als minderjarigen door hun ouders zijn beknot? Denk je dat hun de kleine, of niet zo heel kleine problemen waar jij over valt, bespaard zijn gebleven? - Nee. Zij hebben dezelfde omstandigheden meegemaakt als jij nu en - met hulp van de genade - zijn ze volwassen geworden, door met edelmoedige volharding hun ik eronder te krijgen; door toegeeflijk te zijn waar dat kon, maar trouw te blijven, zonder arrogantie en zonder te krenken, - rustig en nederig, wanneer dat niet kon.