Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Geduld.

Je voelt meer blijheid. Maar dit keer is het een nerveuze, wat ongeduldige blijdschap, die samengaat met het duidelijke gevoel dat er iets uit je wordt losgescheurd, als een offer.

Luister goed naar me: hier op aarde bestaat er geen volmaakt geluk. Daarom moet je je nu meteen, zonder te klagen en zonder slachtoffergevoelens, aanbieden als offergave aan God, met een totale en absolute overgave.

Normaal gesproken werkt de genade net als de natuur: stap voor stap. Strikt genomen kunnen we niet op de werking van de genade vooruit lopen. Maar we moeten wel, voor zover het binnen ons bereik ligt, de bodem voorbereiden en we moeten meewerken wanneer God de genade verleent.

Het is noodzakelijk dat we de zielen zover krijgen dat ze heel hoog mikken: dat we ze naar het ideaal van Christus stuwen; dat we ze de uiterste consequenties laten trekken, zonder hoe dan ook water in de wijn te doen of dingen af te zwakken, maar ook zonder te vergeten dat heiligheid niet in de eerste plaats met je eigen handen kan worden gemaakt. Meestal neemt de genade de tijd en gaat niet met geweld te werk.

Koester je heilige ongeduld, maar verlies je geduld niet!

Het is niet de bedoeling dat je je verplichtingen gejaagd afwerkt, maar wel dat je ze tot een eind brengt zonder te pauzeren, in Gods tempo.

Als je boos wordt - soms is dat je plicht; soms is het een zwakheid, moet dat niet meer dan enkele minuten duren. En altijd moet je boosheid liefdevol zijn: ja, hartelijk!

Een geneesmiddel voor die onrust van je: geduld hebben, zorgen dat je bedoelingen zuiver zijn en de dingen bezien in een bovennatuurlijk perspectief.