Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Kalmte.

Kalmte! Durf!

Versla met deze deugden de vijfde colonne van de lauwen, de laffen en de verraders.

Een gevolg van trouw-zijn is dat we de zekerheid krijgen dat we de juiste weg volgen, zonder dat we uit ons evenwicht of in verwarring raken en verder dat we worden gesterkt in de overtuiging dat er inderdaad een goede richting is in het leven en dat het geluk bestaat.

Zorg ervoor dat deze dingen ieder ogenblik van je leven realiteit worden.

Ik ontken niet dat je schrander bent. Maar door je ongedisciplineerde felheid ga je te werk als een idioot.

Het is niet de bedoeling dat je je verplichtingen gejaagd afwerkt, maar wel dat je ze tot een eind brengt zonder te pauzeren, in Gods tempo.

Een geneesmiddel voor die onrust van je: geduld hebben, zorgen dat je bedoelingen zuiver zijn en de dingen bezien in een bovennatuurlijk perspectief.

Gooi vrees en verontrusting onmiddellijk van je af - God is immers bij je! - smoor die reacties in de kiem, want ze dienen er alleen maar toe om nog meer bekoringen te krijgen en om het gevaar nog groter te maken.

Zelfs als alles in elkaar stort en afgelopen is, zelfs als alles tegen je verwachtingen ingaat, als alles vreselijk tegenzit, schiet je er niets mee op als je je uit je evenwicht laat brengen. Bovendien moet je maar eens denken aan het vertrouwvolle gebed van de profeet: “De Heer is onze Rechter, de Heer is onze Wetgever, de Heer is onze Koning; Hij zal ons redden”.

Bid dat elke dag vurig, om je gedrag te voegen naar de plannen van de Voorzienigheid die ons leidt naar ons heil.

Als je - door je blik op God gericht te houden - je kalmte weet te bewaren in geval van zorgen; als je kleinigheden, rancunes en afgunst leert te vergeten, zul je je veel energie besparen die je nodig hebt om met succes te kunnen werken ten dienste van de mensen.

De heilige Maria is - zo roept de Kerk haar aan - Koningin van de vrede. Daarom moet je niet ophouden haar onder die titel aan te roepen als je ziel verontrust is, als je verontrust wordt door familie- of beroepsomstandigheden, of door de toestand in de maatschappij of onder de volkeren: Regina pacis, ora pro nobis!, - Koningin van de vrede, bid voor ons! Heb je dat wel eens geprobeerd, op zijn minst als je je gemoedsrust kwijt bent geraakt? - Je zult verrast zijn door het onmiddellijke effect.

Uiteindelijk kan alles worden geregeld, behalve de dood - En de dood regelt alles.

Je mag je niet door het eerste het beste gesprek laten beïnvloeden!

Luister met respect en belangstelling, neem mensen serieus, maar wik en weeg je eigen oordeel in de tegenwoordigheid van God.

Voor jou die zo'n groot probleem hebt: - Als je de zaak op de goede manier stelt, dat wil zeggen, met een rustige, verantwoordelijke bovennatuurlijke visie, vind je altijd een oplossing.

Verwijzingen naar de H. Schrift