Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Lauwheid.

Toen zij er met hem over spraken om zich persoonlijk in te zetten, was zijn reactie deze redenering: “Ja, in dat geval zou ik dit kunnen doen…, en ik zou dat moeten doen…”.

- Ze antwoordden hem: “Hier wordt niet met God gemarchandeerd. Je aanvaardt de wet van God, de uitnodiging van de Heer zoals hij is, of je aanvaardt dit niet. Je moet beslissen: voorwaarts, zonder enige reserve en met veel geestdrift, of weggaan. Qui non est mecum - wie niet met Mij is, is tegen Mij.”

Van een tekort aan edelmoedigheid naar lauwheid is maar één stap.

Die kennis van je, een heel intelligent iemand, een goed burger, een goed mens, zei: “Je moet de wet naleven, maar met mate, zonder te overdrijven, precies voor zover het strikt nodig is”.

En hij voegde eraan toe: “Zondigen? Nee; maar zichzelf geven, ook niet.”

Ze zijn werkelijk meelijwekkend, die zuinige, berekenende mensen die niet in staat zijn om een offer te brengen, om zich aan een nobel ideaal te geven.

Kalmte! Durf!

Versla met deze deugden de vijfde colonne van de lauwen, de laffen en de verraders.

Je dobbert rond in de bekoringen, brengt jezelf in gevaar, speelt met je blikken en met je fantasie, kletst over - flauwekul. - En dan schrik je als je wordt overvallen door twijfels, scrupules, toestanden van verwarring, verdrietigheid en ontmoediging.

Je moet toegeven dat je weinig consequent bent.

Hoe wil je uit die toestand van lauwheid en betreurenswaardige sloomheid komen als je de middelen daartoe niet gebruikt? Je vecht maar heel weinig en als je je inspant gaat dat mokkend en lusteloos, alsof je niet echt wilt dat je inspanningen resultaat zullen hebben. Hierdoor kun je jezelf wijsmaken dat je geen eisen aan jezelf hoeft te stellen en anderen ook niets meer van je hoeven te vragen.

Je bent je eigen wil aan het doen; niet die van God. Zolang je niet serieus verandert, zul je niet gelukkig zijn en niet de vrede krijgen die je nu mist.

Verneder je voor God en probeer echt te willen.

Toegegeven: je gedraagt je fatsoenlijk - Maar, laat me eens eerlijk tegen je zijn: met die slome gang - geef het maar toe - blijf je, behalve dat je helemaal niet gelukkig bent, ver verwijderd van de heiligheid.

Daarom vraag ik je: gedraag je je echt wel fatsoenlijk? Heb je misschien niet een verkeerde voorstelling van wat fatsoen is?

Als je op die manier maar wat aanklungelt, met die innerlijke en uiterlijke luchthartigheid van je, met dat aarzelende gedoe bij bekoringen, met dat willen zonder te willen, kun je onmogelijk vorderingen maken in je innerlijk leven.

Branieachtig en onzeker zei je me dat je vond dat sommigen de weg naar boven gaan, anderen naar beneden - en dat weer anderen, zoals jezelf, rustig aan de kant blijven zitten.

Je apathie stemde me treurig en ik zei tegen je: enkelen van degenen die zo blijven hangen worden op sleeptouw genomen door degenen die naar boven gaan; maar meestal met een grotere kracht door degenen die naar beneden gaan. Bedenk wat een gevaarlijke dwaalweg je inslaat!

De heilige bisschop van Hippo heeft dat al gesignaleerd: niet vooruitgaan betekent achteruitgaan.

Aarzel je om er een begin mee te maken over God te spreken, over een christelijk leven, over roeping, - omdat je niet wilt kwetsen? - Je vergeet dat jij het niet bent die roept maar Hij: ego scio quos elegerim - Ik weet wie ik heb uitgekozen.

Bovendien zou ik het naar vinden als er achter dat verkeerde gevoel van respect voor anderen gemakzucht of lauwheid schuilging: verkies je nu nog steeds een povere menselijke vriendschap boven vriendschap met God?

Je wilt noch het een - het kwade - noch het ander - het goede - Zo hink je op twee benen en behalve dat je op de verkeerde weg bent, blijft je leven vol leegte.

In medio virtus - De deugd ligt in het midden, aldus het wijze gezegde dat wil aangeven dat we ons verre moeten houden van extremiteiten. - Maar bega niet de vergissing die raad te gebruiken als eufemisme om er je gemakzucht, je sluwheid, je lauwheid, je zorgeloosheid, je gebrek aan idealen, je middelmatigheid achter te verbergen.

Overweeg deze woorden van de heilige Schrift eens: “Waart gij maar koud of heet! Omdat gij lauw zijt en noch heet noch koud, daarom zal Ik u uitbraken uit mijn mond.”

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift