Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Gewone leven .

Wat heb je een drang om bijzonder te willen zijn! - Ach, dat is zó iets gewoons!

Je kreeg twee boeken in het Russisch in handen en dat gaf je een groot verlangen om die taal te gaan leren. Je dacht eraan hoe mooi het was om als een tarwekorrel te kunnen sterven in dat land, dat nu zo uitgedroogd is, maar dat mettertijd enorme tarwevelden zal opleveren

Dat lijkt me een goede ambitie. Maar wijd je nu aan je kleine plicht, ofwel je grote opdracht van iedere dag, aan je studie, je werk, je apostolaat en vooral aan je vorming, want dat is - gezien het vele dat er nog in je te snoeien valt - een niet minder heldhaftige en niet minder mooie taak.

Laat je ziel door verlangens worden verteerd - Door het verlangen om lief te hebben, het verlangen om jezelf te vergeten, het verlangen naar heiligheid, naar de hemel - Laat je niet weerhouden door de vraag of je ze ooit werkelijkheid zult zien worden - zoals je door een zogenaamd verstandig raadsman zal worden voorgehouden : maak ze steeds vuriger, want de Heilige Geest zegt dat Hij behagen schept in “mannen met verlangens”.

Het moeten werkzame verlangens zijn, die je in praktijk brengt bij het verrichten van je dagelijkse taak.

Een ongeduldige en ongeordende obsessie om in je beroepsleven hogerop te komen kan er de oorzaak van zijn, dat je onder het mom - de zielen te dienen - je eigenliefde aan het dienen bent. Met valsheid - daar slik ik geen letter van in - zoeken we ons te rechtvaardigen: we mogen bepaalde gunstige ontwikkelingen niet missen, een buitenkans niet laten schieten

Richt je ogen eens op Jezus: Hij is - de Weg. Ook tijdens zijn verborgen leven deden zich - zeer gunstige - ontwikkelingen en buitenkansjes voor om op zijn openbaar leven vooruit te lopen; bijvoorbeeld toen Hij twaalf jaar was en de schriftgeleerden zich verbaasden over zijn vragen en antwoorden - Maar Jezus doet de wil van zijn Vader en wacht: Hij gehoorzaamt!

Je moet je heilige ambitie om de hele wereld tot God te brengen niet laten varen, maar als je zulke ideeën krijgt - die misschien wel een verlangen zijn om te deserteren, denk er dan aan dat ook jij hoort te gehoorzamen en je bezig te houden met je onopvallende taak zonder glamour, zolang de Heer niets anders van je vraagt: Hij heeft zijn eigen tijd en zijn eigen paden.

Je verlangens de hele mensheid Christus te leren kennen lijken me heel logisch. Maar begin met de verantwoordelijkheid op je te nemen voor de redding van de zielen van de mensen in je naaste omgeving, om ieder van je metgezellen op je werk of bij je studie tot heiligheid te brengen - Dat is de voornaamste opdracht die de Heer je heeft toevertrouwd.

Hoor eens: als zaken die heilig zijn iedere dag op de manier van een heilige worden bekeken en gedaan, worden ze daarom niet - alledaags. Het hele doen en laten van Jezus op deze aarde was menselijk, en tegelijk goddelijk!

Verwijzingen naar de H. Schrift