Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Overgave → vruchten van de overgave.

De laatste dagen, vertelde je me, waren gelukkiger dan ooit. - En zonder dat ik er ook maar een moment over hoefde na te denken gaf ik je als antwoord: omdat je met een beetje meer overgave “hebt geleefd” dan anders.

Sinds je “ja” tegen Hem hebt gezegd, verandert in verloop van tijd je horizon van kleur: iedere dag wordt hij mooier, wijder en stralender. Maar je moet doorgaan met “ja” te zeggen.

Je bent jonger geworden! Inderdaad merk je dat de omgang met God je in korte tijd de gelukkige onbevangenheid van je jeugd heeft teruggegeven, met inbegrip van de zekerheid en het geluk - zonder kinderachtigheden - van je geestelijke jeugd - Je kijkt om je heen en constateert dat het de anderen ook zo vergaat: sinds hun ontmoeting met de Heer zijn er jaren voorbijgegaan, maar hoe ouder en rijper ze worden, hoe onverwoestbaarder hun jeugdigheid en blijheid; het zijn geen jongeren meer en toch zijn ze jong en blij!

Deze realiteit van het innerlijk leven trekt de zielen aan, sterkt ze en verovert ze. Bedank dagelijks daarvoor ad Deum qui laetificat juventutem - God Die je jeugd verblijdt.

Het ontbreekt je niet aan Gods genade. Zodra je eraan beantwoordt, moet je je daarom zeker voelen.

De zege hangt van jezelf af: je kracht en inzet - samen met die genade - zijn redenen genoeg om je het optimisme te geven van degene die zeker is van de overwinning.

Gisteren was je misschien nog een van die verbitterde en ontgoochelde mensen die in hun menselijke verwachtingen teleurgesteld zijn. Maar nu, sinds Hij in je leven is gekomen - dank U, mijn God!, lach en zing je, en neem je overal waar je heengaat een glimlach mee, Liefde en geluk.

Dank God dat je gelukkig bent, met een diepe blijdschap, die zich niet luidruchtig hoeft te uiten.

Met God, dacht ik, lijkt elke dag me fijner. Ik leef - bij de dag : de ene dag beschouw ik hoe magnifiek een detail is; de andere ontdek ik een vergezicht dat ik nog nooit eerder had opgemerkt - Wie weet wat ik na verloop van tijd nog zal tegenkomen als dat zo doorgaat.

Toen merkte ik dat Hij mij de verzekering gaf: je geluk zal van dag tot dag groeien, want je zal meer en meer in het goddelijke avontuur binnendringen, in al die - complicaties - waarin Ik je heb gebracht. En je zal merken dat Ik je niet in de steek laat.

Blijdschap is een gevolg van overgave. Zij wordt bevestigd door elke nieuwe ronde die het ezeltje in de rosmolen maakt.

Wat heb je een niet meer stuk te krijgen blijheid in je omdat je je aan God hebt gegeven! - En wat een drang en ijver dien je nu te hebben om allen in je blijdschap te laten delen!

Je heb een besluit genomen, meer op grond van nuchter overleg dan uit vurig enthousiasme. Hoewel je dat graag zou hebben gehad, was er geen plaats voor gevoelens: je hebt je gegeven toen je ervan overtuigd was geraakt, dat God dat wilde.

En vanaf dat moment heb je geen echte twijfel meer - gevoeld ; daarentegen wèl een rustige, serene blijheid die je af en toe overstelpt. Zo betaalt God de dappere daden van de Liefde.

Verwijzingen naar de H. Schrift