Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Broederlijkheid → universele broederlijkheid .

Als je egoïsme je afhoudt van het gemeenschappelijke streven naar het gezonde en gezegende welzijn van de mensen, als je berekenend bent en de materiële of morele ellende van je naasten je niets doet, dwing je me iets heel hartigs tegen je te zeggen, recht in je gezicht, om je in beweging te krijgen: als je geen gelukkige broederschap voor de mensen, je broeders, en buiten de grote christelijke familie leeft, ben je een arme vondeling.

De Apostel schreef ook dat “er geen onderscheid is tussen heiden en jood, besnedene en niet-besnedene, barbaar en scyth, slaaf en vrije, maar dat Christus alles is in allen”.

Deze woorden gelden vandaag nog net zo als gisteren: voor de Heer bestaan er geen verschillen in land, ras, klasse, staat - Ieder van ons is in Christus opnieuw geboren, om een nieuw schepsel te zijn, een kind van God: wij zijn allen broeders en moeten ons broederlijk gedragen!

Beweer niet dat je voor Gods aanschijn leeft, als je niet je best doet om altijd en in elk opzicht in eerlijke, echte broederlijkheid tegenover de mensen te staan, tegenover ieder mens.

Het is altijd al zo gegaan dat mensen zich aaneensluiten om een opdracht te vervullen of een gezamenlijke bestemming te bereiken.

Zou de - unieke bestemming - van het eeuwige geluk voor de mannen en vrouwen van nu minder de moeite waard zijn?

Die geest van broederschap en kameraadschap die je onverwacht hebt ontdekt, maakte je enthousiast - Natuurlijk: dat is iets waarvan je zoveel had gedroomd, omdat je het nog nooit had gezien. Je had het nog nooit gezien omdat de mensen vergeten dat ze broeders van Christus zijn, van die beminnenswaardige Broeder van ons die zijn leven voor ons heeft gegeven, voor allen en voor ieder afzonderlijk, onvoorwaardelijk.

Ik heb de woorden van die arbeider goed onthouden, die na de bijeenkomst die je had georganiseerd enthousiast zei: “Ik heb nog nooit horen spreken zoals hier over karakter, oprechtheid, vriendschap en edelmoedigheid” - En verwonderd concludeerde hij: “Als je dat vergelijkt met het materialisme van links en van rechts, is dìt pas de echte revolutie!”

Elke ziel kan de broederlijkheid begrijpen die Jezus heeft gebracht. Laten we ons best doen die leer niet te ontkrachten!

Verwijzingen naar de H. Schrift