Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vrijheid → vrijheid van godsdienst.

Het is niet waar dat er een tegenstelling bestaat tussen goed katholiek zijn en het trouw dienen van de burgermaatschappij. Zoals er ook geen reden is waarom Kerk en Staat met elkaar zouden moeten botsen in de wettige uitoefening van ieders eigen gezag, bij het vervullen van de opdracht die God hun heeft toevertrouwd.

Wie het tegendeel beweert, liegt. Ja: liegt! Dat zijn dezelfden die, uit verering van een valse vrijheid, de katholieken - vriendelijk - zouden willen verzoeken naar de catacomben terug te gaan.

We kunnen niet met de armen over elkaar blijven zitten, als de Kerk door een subtiele vervolging tot de hongerdood veroordeeld wordt: men sluit haar buiten het openbare leven en, vooral, verhindert elke bemoeienis met onderwijs, cultuur en gezin.

Het zijn niet onze rechten: ze zijn van God en Hij heeft ze aan ons, katholieken, toevertrouwd… met de bedoeling dat wij ze uitoefenen!

Je vrij voelen ten opzichte van je geweten: nee! - Wat heeft die betreurenswaardige misvatting van de gewetensvrijheid, die verlof geeft om tegen ons diepste innerlijke weten in te handelen, niet een kwaad berokkend aan volkeren en individuen.

Vrijheid van de gewetens, ja: dat betekent namelijk dat we allemaal de plicht hebben om dat innerlijke gebod te volgen, maar wel nadat we in dit opzicht een serieuze vorming hebben gekregen!

Het is merkwaardig hoe vaak velen - in naam van de vrijheid! - bang zijn, en er zich tegen verzetten, dat katholieken eenvoudigweg goede katholieken zijn!