Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Natuurlijkheid → eenvoud.

Je bereikt de mensen niet omdat je een andere - taal - spreekt. Ik raad je aan om natuurlijk te zijn.

Die gekunstelde manier van doen van je!

Laat die belachelijke vleierij achterwege die je soms, misschien onbewust, aan de dag legt tegenover degene die boven je staat; je maakt je dan tot spreekbuis van zijn voorkeuren of meningen in onbelangrijke zaken.

Let er echter nog meer op dat je niet doet of zijn gebreken niets anders zijn dan onbelangrijke, vermakelijke eigenaardigheden, en dat je niet op een al te familiaire manier met hem omgaat zodat je zijn gezag ondermijnt. Je zou hem ook een heel slechte dienst bewijzen als je de fout zou begaan om dat wat verkeerd in hem is, als iets grappigs op te vatten.

Je schept in je omgeving een onnatuurlijke sfeer, een sfeer van wantrouwen en achterdocht, omdat je bij je spreken de indruk maakt of je aan het schaken bent: bij elk woord denk je vier zetten vooruit.

Let eens op het evangelie dat bij de beschrijving van het trieste, sluwe en schijnheilige karakter van de Farizeeën vermeldt, dat zij vragen stelden aan Jezus, Hem kwesties voorlegden ut caperent eum in sermone - om zijn woorden te verdraaien! - Houd je verre van dat soort gedrag!

Ben je onwaardig? - Nu dan - probeer waardig te worden. En daarmee is de kous af.

Wat heb je een drang om bijzonder te willen zijn! - Ach, dat is zó iets gewoons!

Verwijzingen naar de H. Schrift