Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Heiligheid → universele roeping .

Niet iedereen kan rijk, geleerd of beroemd worden… Toch zijn we wèl allemaal -ja, “wij allemaal”- geroepen om heilig te worden.

Soms bedenk je “problemen”, omdat je niet doordringt tot aan de wortels van je gedrag.

Het enige wat je mist, is een vastberaden koerswijziging: trouw je plicht doen en de aanwijzingen die men je gegeven heeft in de geestelijke leiding stipt opvolgen.

Wat heb je een medelijden met hen! - Je zou hen willen toeschreeuwen dat ze hun tijd verdoen - Waarom zijn ze zo blind en zien ze niet wat jij - armzalig schepsel - wèl hebt gezien? Waarom komen ze er niet toe om het beste te kiezen?

Bid, doe verstervingen, maak hen dan één voor één wakker - dat is je plicht! - en leg hun - ook weer één voor één - uit dat zij net zo goed als jij een weg tot - God kunnen vinden, zonder hun plaats in de maatschappij in de steek te laten.

“Wie heeft gezegd dat je om heilig te worden in een cel moet vluchten, of naar de eenzaamheid van een gebergte?”, vroeg een goede vader van een gezin zich verwonderd af en hij voegde eraan toe: “Dan zouden niet de mènsen heilig zijn, maar de cel of het gebergte. Het lijkt wel of ze vergeten zijn dat de Heer tegen ons allemaal nadrukkelijk heeft gezegd: Wees heilig, zoals Mijn hemelse Vader heilig is.”

Mijn enig commentaar: “Behalve dat de Heer wil dat we heilig zijn, geeft Hij iedereen de genaden die daarvoor nodig zijn”.

Niet alle burgers maken deel uit van het staande leger. Maar in oorlogstijd doen ze allemaal mee - En de Heer heeft gezegd: “Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar oorlog.”

Om het werk van een ander te kleineren fluisterde je: Hij heeft niet meer gedaan dan zijn plicht.

Ik zei daarop: - Vind je dat weinig? - De Heer geeft ons het geluk van de hemel als we onze plicht hebben gedaan: Euge serve bone et fidelis - intra in gaudium Domini tui, welnu, goede en getrouwe knecht, treed binnen in de eeuwige heerlijkheid!

Heiligheid bestaat uit heldhaftige daden. - Daarom wordt van ons ten aanzien van ons werk de heldhaftigheid gevraagd om de ons toevertrouwde taak tot een goed einde te brengen, dag in dag uit, ook als dezelfde bezigheden steeds terugkeren. Anders willen we niet heilig zijn!

Tot nu toe had je de boodschap die wij, christenen, aan de andere mensen brengen nog niet begrepen: het verborgen wonder van het innerlijk leven.

Wat hou je hen nú een nieuwe wereld voor!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift