Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Bekoringen → strijden, geen dialoog voeren .

Treed niet in discussie met de bekoring. Mag ik het nogmaals zeggen? Heb de moed om weg te lopen; en de flinkheid om niet met je zwakte te spelen en je af te vragen hoever je kunt gaan. Kap af, zonder ook maar iets toe te geven!

Beatus vir qui suffert tentationem… gezegend is de man die een bekoring ondergaat, want nadat hij op de proef is gesteld zal hij de kroon van het Leven ontvangen.

Wordt je niet vervuld van blijdschap als je bedenkt dat die innerlijke sport een bron van vrede is die nooit zal opdrogen?

Is het mogelijk - vraag je je af nadat je de bekoring hebt verdreven - is het mogelijk, Heer, dat ik het ben - die ander?

De heilige zuiverheid: nederigheid van het vlees! Heer, vroeg je Hem, zeven grendels voor mijn hart. En ik gaf je de raad zeven grendels voor je hart te vragen, maar omwille van je jeugd ook de ernst van een tachtigjarige.

Wees verder waakzaam, want een vonkje dooft eerder dan een brand; vlucht, want in dit geval is het een kwalijke lafheid om - dapper - te zijn. Laat je blikken niet in de rondte zwerven, want dat is geen blijk van levendigheid, maar een list van satan.

Maar al die menselijke ijver, en daarbij nog versterving, boetegordel, discipline en vasten, haalt maar zo weinig uit zonder U, mijn God!

Zodra je vrijwillig een discussie begint met de bekoring, berooft ze de ziel van haar vrede; onzuiverheid die gedoogd wordt, vernietigt op dezelfde wijze de genade.

Verwijzingen naar de H. Schrift