Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Moed → durf.

Er zijn mensen die, als ze over God of over het apostolaat spreken, de behoefte schijnen te voelen om zich te verdedigen. Mogelijk omdat ze de waarde van de natuurlijke deugden nog niet hebben ontdekt en daarom geestelijk gedeformeerd zijn en laf.

Gedraag je niet als degenen die bang worden voor een vijand die alleen maar de kracht heeft van zijn - agressieve stemgeluid.

Wees geen benauwde ziel, geen onvolwassen man of vrouw, die kortzichtig is en niet in staat om de uitgestrektheid van onze bovennatuurlijke christelijke horizon als kinderen van God te overzien. God en durf!

Durf is geen onvoorzichtigheid, ook geen onbezonnen vermetelheid of gewoon waaghalzerij.

Durf is karaktersterkte, een kardinale deugd die noodzakelijk is voor het zieleleven.

Je heb een besluit genomen, meer op grond van nuchter overleg dan uit vurig enthousiasme. Hoewel je dat graag zou hebben gehad, was er geen plaats voor gevoelens: je hebt je gegeven toen je ervan overtuigd was geraakt, dat God dat wilde.

En vanaf dat moment heb je geen echte twijfel meer - gevoeld ; daarentegen wèl een rustige, serene blijheid die je af en toe overstelpt. Zo betaalt God de dappere daden van de Liefde.

Kalmte! Durf!

Versla met deze deugden de vijfde colonne van de lauwen, de laffen en de verraders.

Wees gedurfd in je gebed, en de Heer zal je van een pessimist omvormen tot een optimist; van een bangerik tot een dapper mens; van iemand die gauw ontmoedigd is tot een man van geloof, een apostel!

Wil je in heilige stoutmoedigheid leven, zodat God door middel van jou kan werken? - Neem je toevlucht tot Maria, en zij zal je vergezellen op de weg van de nederigheid, zodat je, als je voor dingen komt te staan die voor de menselijke geest onmogelijk zijn, zult kunnen antwoorden met een fiat - het geschiede! - dat de aarde met de hemel verenigt.

Verwijzingen naar de H. Schrift