Josemaría Escrivá Obras
De heilige Rozenkrans verscheen voor het eerst in 1934. Het bestaat uit een reeks overwegingen over de blijde, droevige en glorievolle geheimen van de rozenkrans. De overwegingen zijn erop gericht het bidden van dit mariale gebed te vergemakkelijken bij de beschouwing van de overeenkomstige scènes uit het leven van de Heer en van Zijn allerheiligste Moeder. Zoals de proloog zegt: "Het begin van de weg, die eindigt in een volkomen gek zijn op Jezus, is een liefdevol vertrouwen in de heilige Maria." Het boek besluit met een paar korte commentaren op de litanie van Loreto.

De heilige Jozefmaria heeft dit kleine werk in 1931 in één keer geschreven, op een ochtend tijdens de dankzegging na de heilige Mis. Nadat de geheimen van het licht in de rozenkrans zijn opgenomen, is het boekje aangevuld met bijpassende beschouwingen uit de werken van de heilige Jozefmaria. De heilige Rozenkrans is in vijfentwintig talen gepubliceerd met een oplage van meer dan 700.000 exemplaren.

Zoals in vroeger tijden moet de rozenkrans ook nu een machtig wapen zijn om in onze innerlijke strijd de overwinning te behalen en om alle zielen te helpen. Prijs Maria met je lippen: uit jouw mond verlangt de Heer lofprijzing en eerherstel. Wat zou het prachtig zijn als jij, met deze heerlijke Mariadevotie en met je waakzame liefde, in de hele wereld vrede en blijdschap zou kunnen en willen zaaien. Noot van de schrijver, Rome, oktober 1968