Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Lafheid.

Je wilt werelds, oppervlakkig en onbezonnen zijn, omdat je laf bent. Wat is die weigering jezelf te willen zien zoals je bent, anders dan lafheid?

Je wilt nooit doordringen tot “de kern van de waarheid”. - Soms laat je het uit hoffelijkheid, meestal om je eigen stemming niet te bederven en een enkele keer om dit anderen te besparen. Maar altijd uit lafheid.

Met deze angst om je in de dingen te verdiepen, zul je nooit een mens worden met een gezond oordeel.

Heb geen angst voor de waarheid, ook al zou ze je het leven kosten.

Water in de wijn doen? - Alleen in het woordenboek van hen die geen zin hebben om te strijden, gemakzuchtigen, sluwerds en lafaards, staat dat men “inschikkelijk moet zijn!”, want zij hebben zich reeds bij voorbaat gewonnen gegeven.

Bega niet de lafheid “moedig” te zijn. Vlucht!

De smart overstelpt je, omdat je haar laf ondergaat. - Aanvaard haar moedig in een christelijke geest en je zult haar gaan waarderen als een schat.

Je traagheid, je slordigheid en je nietsdoenerij zijn lafheid en gemakzucht; je geweten houdt het je voortdurend voor, maar “ze zijn niet de weg”.

Moed houden! Jíj… speelt het best klaar. - Zie eens, wat de genade van God gemaakt heeft van die slaperige en laffe Petrus die Hem verloochend had…, en van Paulus, die haatdragende en fanatieke vervolger.

Een willoos willen is het, als je de gelegenheid tot zondigen niet vastberaden vermijdt. - Misleid jezelf niet door me te zeggen dat je zwak bent. Je bent… laf, en dat is niet hetzelfde.

Duc in altum. Kies het ruime sop! - Schud het pessimisme, dat je laf maakt, van je af. Et laxate retia vestra in capturam. En werp je netten uit voor de vangst.

Weet je niet dat je met Petrus kunt zeggen: In nomine tuo, laxabo rete. Jezus, in Uw naam zal ik op zoek gaan naar zielen?

Het is een harde ervaring geweest, vergeet die les niet. - Je grote lafheden van nu, dat is wel duidelijk, lopen parallel met je kleine dagelijkse lafheden.

“Je hebt niet kunnen” overwinnen in het grote, “omdat je niet hebt willen” overwinnen in het kleine.

Jozef van Arimatea en Nicodemus bezoeken Jezus in het verborgene, in de dagen dat er niets bijzonders gebeurt en als Jezus zijn triomfen viert.

Maar in het uur van het laffe verraad, leggen zij ten overstaan van de overheid, audacter, dapper getuigenis af van hun liefde voor Christus. - Leer hieruit.