Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Smart.

Opdat je ze je niet zult laten ontglippen, zal ik je zeggen welke de schatten van de mens op aarde zijn: honger, dorst, hitte, koude, pijn, smaad, armoede, eenzaamheid, verraad, laster, gevangenis…

Aan de vreugde van ons, armzalige mensen, zelfs als zij een bovennatuurlijke beweegreden heeft, kleeft altijd een bittere bijsmaak. - Wat had je verwacht? - Hier beneden is de smart het zout van ons leven.

Gezegend zij de smart. - Geliefd zij de smart. - Geheiligd zij de smart… Verheerlijkt zij de smart!

Jezus lijdt om de Wil van de Vader te volbrengen… En jij, die ook de allerheiligste Wil van God wilt volbrengen door in de voetstappen van de Meester te treden, bekláág jij je als je als reisgezel het lijden ontmoet?

Ik wil dat je gelukkig bent op aarde. - Dat zul je echter niet zijn, als je die angst voor het lijden niet kwijtraakt. Want zolang we “onderweg” zijn, ligt in het lijden juist ons geluk.

Als je weet dat dat lichamelijk en geestelijk lijden loutering en verdienste is, zegen het dan.

Die wond doet pijn. - Maar hij is aan het genezen: wees consequent in je voornemens, en het lijden zal weldra blijde vrede worden.

Vergeet niet, dat de smart de toetssteen van de liefde is!

Wanneer het lijden en de verachting komen…, het Kruis, moet je bedenken: wat is dit in vergelijking met wat ik verdien?

Je lijdt… en het liefst zou je je niet beklagen. - Het is niet erg als je je beklaagt; dat is de natuurlijke reactie van ons armzalige lichaam. Het komt erop aan, dat je nu en altijd wilt, wat God wil.

Als je het “kind-zijn” beleeft, moet je, je bent immers een kind, geestelijk een lekkerbek zijn. - Herinner je, evenals je leeftijdgenoten, de lekkernijen die je moeder bewaart.

En dat vele malen per dag. Het is een kwestie van seconden: Maria…, Jezus…, het tabernakel…, de communie…, de Liefde…, het lijden…, de gelovige zielen in het vagevuur…, zij die strijden: de Paus, de priesters…, de gelovigen…, jouw ziel…, de zielen van de jouwen…, de engelbewaarders…, de zondaars…

Verwijzingen naar de H. Schrift