Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Evangelie.

Het is hard in het heilig Evangelie de vraag van Pilatus te lezen: “Wie wilt ge dat ik u zal vrijlaten, Barabbas of Jezus die Christus genoemd wordt?” - Het is pijnlijker het antwoord te horen: “Barabbas!”

En nóg verschrikkelijker is het te denken dat ook ik dikwijls, door van de rechte weg af te wijken, gezegd heb: “Barabbas!” en dat ik eraan toegevoegd heb: “Christus?… Crucifige eum! Kruisig Hem!”

Ik heb geen wonderen nodig: aan die uit de Schrift heb ik meer dan genoeg. - Wat ik wél nodig heb, is dat je je plicht vervult en aan de genade beantwoordt.

Sine me nihil potestis facere. - Zonder Mij kunt gij niets doen. Een nieuw licht, of beter een nieuwe lichtstraal voor mijn ogen, uit het Eeuwige Licht dat het Heilig Evangelie is.

- Dien ik me over “mijn” dwaasheden te verwonderen? - Als ik Jezus in al mijn doen en laten betrek, zullen de dwaasheden uit mijn gedrag verdwijnen; en als ik de juiste termen gebruik, dan zal ik niet meer spreken van “mijn” werk, maar van “ons” werk.

Maar welke middelen dan? - Dezelfde als die van Petrus en Paulus, Dominicus en Franciscus van Assisië, Ignatius en Franciscus Xaverius: Het Kruis en het Evangelie…

- Lijken deze middelen je soms onbeduidend?

Ik ben niet “verzot op wonderen”. - Ik zei je al, dat ik meer dan genoeg heb aan de wonderen van het heilig Evangelie om mij te bevestigen in het geloof. - Maar ik heb medelijden met die christenen, zelfs vrome, “apostolisch” ingestelde, die glimlachen als ze horen spreken over buitengewone wegen of bovennatuurlijke gebeurtenissen. - Ik heb veel zin om hun te zeggen: Ja, ook nu gebeuren er nog wonderen. We zouden ze zelf verrichten, als we geloof hadden!

God is altijd dezelfde. - Mensen van geloof zijn nodig: dan zullen opnieuw de wonderdaden gebeuren, waarover wij in de Heilige Schrift lezen. Ecce non est abbreviata manus Domini. De arm van God, Zijn macht, is niet verkort!

Je vertelt me van je vriend dat hij regelmatig de sacramenten ontvangt, dat hij kuis leeft en dat hij een goed student is. - Maar hij wil niet bijten. Zo gauw je met hem over offer en apostolaat spreekt, wordt hij bedroefd en gaat hij weg.

Maak je geen zorgen. - Deze mislukking ligt niet aan een tekort aan ijver van jouw kant. Het is woord voor woord het tafereel uit het Evangelie: “Wil je volmaakt zijn, ga dan, verkoop alles wat je bezit en geef het aan de armen” (het offer)…, “kom dan terug om Mij te volgen” (het apostolaat).

De jongeman abiit tristis, ging ook bedroefd weg: hij wilde niet aan de genade beantwoorden.

Apostolische mens, je bent zout. - Bonum est sal, het zout is goed, zo zegt het heilig Evangelie, si autem sal evanuerit, maar als het zout zijn kracht verliest…, dan deugt het noch voor het land, noch voor de mest; men werpt het weg als nutteloos.

Apostolische mens, je bent zout. - Maar als je je kracht verliest…

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift