Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Uitboeting.

Uitboeting: dát is het pad dat naar het Leven leidt.

Wat zijn de mensen toch bang voor boetedoening! Als ze dát wat ze doen voor de schijn van de wereld, zouden doen met gezuiverde intentie, voor God…, wat zouden sommigen dan heilig kunnen zijn!

Als we edelmoedig zijn in het vrijwillig boete doen, zal Jezus ons met genade vervullen om de boetedoeningen die Hij ons zendt, lief te hebben.

Door boetedoening moet je wil van de zintuigen datgene eisen, wat de andere vermogens van je ziel die wil in het gebed weigeren.

Hoezeer veredelen we het lijden, wanneer we het de plaats geven die het in het goddelijk heilsplan toekomt: uitboeting.

Straffen uit liefde. Dat is het geheim om de straf die is opgelegd aan degene die haar verdient, op een bovennatuurlijk plan te brengen.

Uit liefde tot God, die beledigd wordt, diene de straf als boetedoening. Uit liefde tot de naaste omwille van God, diene de straf nooit als wraak, maar als een heilzaam geneesmiddel.

Als jullie je aan God willen geven in de wereld, moeten jullie meer nog dan geleerd (de vrouwen hoeven niet geleerd te zijn, verstandigheid is voor hen voldoende), geestelijk zijn, door het gebed nauw met de Heer verbonden; jullie moeten een onzichtbare mantel dragen, waarmee jullie al je zintuigen en vermogens bedekken: bidden, bidden en nog eens bidden; boeten, boeten en nog eens boeten.