Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Besluiteloosheid.

Onderzoek jezelf, langzaam en moedig. - Komen immers je slechts schijnbaar ongemotiveerde slechte humeur en droefheid niet voort uit je besluiteloosheid om de fijne maar “stevige” banden te verbreken, waarin je zondige begeerten je - onder geniepige voorwendsels - hebben verstrikt?

Je persoonlijke ervaring - die lusteloosheid, die onrust, die bitterheid - doet je de waarheid beleven van die woorden van Jezus: niemand kan twee heren dienen!

Je zegt me: ja, ik wil. Goed, maar wil je zoals een vrek zijn geld wil, zoals een moeder haar kind liefheeft, zoals een eerzuchtige naar eer verlangt, zoals een ongelukkige wellusteling naar zijn bevrediging verlangt?

Nee? - Dan wil je niet echt.

Je weet dat je weg niet duidelijk is. - En je weet ook dat het komt, omdat je Jezus niet op de voet volgt en dus in het donker tast. - Waarop wacht je om tot een besluit te komen?

Waarom geef je je niet eens voor altijd over aan God…, metterdaad…, nu?

Dit ideaal, deze roeping van jou is… een dwaasheid. - En de anderen - jouw vrienden, jouw broeders - zijn dwazen…

Heb je deze uitroep nooit in je binnenste gehoord? - Antwoord, met beslistheid, dat je God dankbaar bent voor de eer tot dit “gekkenhuis” te behoren.

Onwrikbaar: zo moet je zijn. - Als de gebreken van anderen of je eigen gebreken je volharding aan het wankelen brengen, krijg ik een armzalig beeld van je ideaal.

Neem eens en voor altijd een beslissing.

Verwijzingen naar de H. Schrift