Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Grootmoedigheid.

Wees niet bekrompen. - Vergroot je hart tot het universeel, “katholiek”, is.

Fladder niet rond als een kip, als je kunt opstijgen als een adelaar.

Wil je een massamens worden? Een van de grote hoop? Je bent geboren om een leider te worden! Bij ons is er geen plaats voor lauwen. Wees deemoedig en Christus zal het vuur van de Liefde opnieuw in jou ontsteken.

Je bent weetgierig…, je wilt leiding geven…, je wilt stoutmoedig zijn.

Goed, uitstekend; maar… voor Christus, uit Liefde.

Het huwelijk is voor de gewone soldaten, en niet voor de officieren van Christus' leger. - Terwijl het eten een noodzaak is voor ieder als individu, is de voortplanting slechts een noodzaak voor de soort, waaraan afzonderlijke personen zich kunnen onttrekken.

Je verlangt naar kinderen?… Welnu, we zúllen kinderen krijgen, veel kinderen, en een onuitwisbaar spoor van licht achterlaten, als we verzaken aan het egoïsme van het vlees.

Waarom leg je in je kritiek op anderen de bitterheid van je eigen mislukkingen?

De vrouw, die bij Simon de melaatse in Betanië kostbare balsem over het hoofd van de Meester uitgoot, herinnert ons aan de plicht om in de eredienst van God royaal te zijn.

- Alle pracht, luister en schoonheid schijnen mij nog niet voldoende.

- Tegen degenen die aanstoot nemen aan de rijkdom van heilige vaten, ornamenten en altaarstukken, pleit de lof van Jezus: Opus enim bonum operata est in me, zij heeft een goed werk aan Mij gedaan.

Divitiae, si affluant, nolite cor apponere. - Wanneer grote rijkdommen je in de schoot vallen, moet je je hart er toch niet aan hechten. - Aarzel niet ze royaal, zo nodig zelfs heldhaftig te besteden.

- Wees arm van geest.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift