Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Natuurlijkheid.

“Het milieu heeft zo'n grote invloed!”, heb je me gezegd. En ik moest antwoorden: zonder twijfel. Daarom moet jullie vorming zodanig zijn, dat jullie, op natuurlijke wijze, je eigen sfeer met je meedragen, om “jullie toon” te geven aan de maatschappij waarin jullie leven.

- En, als je je deze geest eigen hebt gemaakt, dan ben ik er zeker van dat je me, met dezelfde hevige verbazing als de eerste leerlingen bij het aanschouwen van de eerste wonderen die ze in naam van Christus met hun eigen handen hadden verricht, zult zeggen: “Wat hebben wij toch een invloed op deze omgeving!”

Natuurlijkheid. - Je christelijk leven, je zout en je licht, moet spontaan verlopen, zonder rare dingen of kinderachtigheid. Draag onze geest van eenvoud altijd met je mee.

“En als mijn leven in botsing komt met een verheidenst of heidens milieu, zal mijn natuurlijkheid dan niet gekunsteld lijken?”, vraag je me.

- En ik antwoord je: Zonder twijfel zal jouw leven botsen met dat van hen: dat contrast, dat ontstaat doordat je je geloof met je werken bevestigt, is nu juist de natuurlijkheid die ik van je vraag.

Als je klaar bent met je werk, doe dan dat van je broeder. Help hem omwille van Christus met zoveel tact en vanzelfsprekendheid, dat niemand, zelfs niet hijzelf, merkt dat je meer doet dan je strikt genomen moet doen.

- Dat is nou wat je noemt de verfijnde deugd van een kind van God!

De allerheiligste Maria, de Moeder van God, leefde onopgemerkt, als zovele andere vrouwen van haar dorp. - Leer van haar eenvoudig en “gewoon” te leven.

Gezwegen te hebben zal je nooit berouwen: maar gesproken te hebben heel vaak.

Hoe durf je anderen op het hart te drukken, je geheim niet bekend te maken…, als deze vermaning reeds bewijst dat je het zelf niet hebt weten te bewaren?

Discretie is noch geheimhouding, noch geheimzinnigheid -, maar eenvoudig: gewoon doen.

Discretie is… fijngevoeligheid. - Voel je je niet ongelukkig en onbehaaglijk wanneer bijzondere of ook doodgewone aangelegenheden van je familie ontsnappen aan de intimiteit van het gezin en prijsgegeven worden aan de onverschilligheid of nieuwsgierigheid van Jan Publiek?

Spreek niet zonder reden over vertrouwelijke aangelegenheden van je apostolaat: weet je niet dat de wereld vol egoïstisch onbegrip is?

Zwijg: vergeet niet dat je ideaal een klein vlammetje is, dat pas is aangestoken. - Een windzuchtje is voldoende om het in je hart te laten uitgaan.

Hoe vruchtbaar is het zwijgen! - Alle energie die je verbruikt door gebrek aan discretie, wordt onttrokken aan de doeltreffendheid van je werk.

- Wees discreet.