Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Heiligen.

De heiligen waren geen abnormale wezens of interessante gevallen voor psychiaters.

Zij waren en zijn normaal; van vlees en bloed, zoals jij. - En zij hebben gezegevierd.

Om zijn kuisheid te bewaren, rolde de heilige Franciscus van Assisië zich in de sneeuw, wierp de heilige Benedictus zich in een braamstruik, en sprong de heilige Bernardus in een ijskoude vijver… - En jij, wat heb jij gedaan?

Je maakt op mij de indruk, alsof je je hart in je handen draagt, op zoek naar een koper. - Wie wil het hebben? - Als niemand het dan hebben wil, ga je het naar God brengen.

Geloof je dat de heiligen ook zo gedaan hebben?

Hoe gaat het met dat hart? - Word nou niet ongerust: de heiligen, die net als jij en ik heel gewone en normale wezens waren, voelden net zo goed die “natuurlijke” neigingen. En als zij ze niet gevoeld hadden, dan zou hun “bovennatuurlijke” reactie, om hun hart - lichaam en ziel - te bewaren voor God in plaats van het te geven aan een schepsel, weinig verdiensten hebben gehad.

Daarom meen ik, dat de zwakheid van het hart geen belemmering behoeft te zijn voor een vastbesloten en liefhebbend mens, wanneer hij eenmaal de weg gezien heeft.

“Groet alle heiligen. Alle heiligen groeten jullie. Aan alle heiligen die in Efese wonen. Aan alle heiligen in Christus Jezus, die in Filippi zijn”. - Vind je het ook niet ontroerend, die aanspreektitel “heiligen”, die de eerste christenen onder elkaar gebruikten?

- Leer van hen met je broeders om te gaan.

Maar welke middelen dan? - Dezelfde als die van Petrus en Paulus, Dominicus en Franciscus van Assisië, Ignatius en Franciscus Xaverius: Het Kruis en het Evangelie…

- Lijken deze middelen je soms onbeduidend?

Moed houden! Jíj… speelt het best klaar. - Zie eens, wat de genade van God gemaakt heeft van die slaperige en laffe Petrus die Hem verloochend had…, en van Paulus, die haatdragende en fanatieke vervolger.

Kind, wees stoutmoedig en roep uit: Wat een liefde, die van Teresia van Avila! - Wat een ijver, die van Franciscus Xaverius! - Wat een bewonderenswaardige man, die St. Paulus! - O Jezus, ik… houd nog meer van U dan Paulus, Franciscus Xaverius en Teresia!

Je stond verbaasd, toen je zag dat ik geen bezwaar had tegen het ontbreken van “eenvormigheid” in het apostolaat, waarin je werkzaam bent.

Ik zei je: eenheid en verscheidenheid. - Jullie moeten zo verschillend zijn als de heiligen in de hemel, die allen hun eigen, zeer persoonlijke trekken hebben. - En tegelijkertijd moeten jullie evenzeer op elkaar gelijken als de heiligen, die niet heilig zouden zijn als zij zich niet helemaal gelijkvormig hadden gemaakt aan Christus.