Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eenvoud.

Wees niet zo gauw… op je teentjes getrapt. - Door het minste of geringste voel je je beledigd. - Om met jou over de kleinste onbenulligheid te praten, moet men ieder woord op een goudschaaltje leggen.

Ik hoop niet dat je kwaad wordt als ik je zeg dat je… onuitstaanbaar bent. - Zolang dat niet beter wordt, heeft niemand iets aan je.

Die hoogdravendheid en die zelfingenomenheid misstaan je; men kijkt er zo doorheen. - Probeer tenminste om ze achterwege te laten in je omgang met God, met je geestelijk leidsman en met je broeders. Dan zal er tussen hen en jou één hinderpaal minder zijn.

Nog steeds scrupules! - Spreek erover in eenvoud en duidelijkheid met je geestelijke leidsman.

Gehoorzaam… en maak het van Liefde overlopende Hart van de Heer niet kleiner.

Je hebt me geschreven: “Eenvoud is het zout der volmaaktheid. Juist dat ontbreekt me. Met Zijn en uw hulp wil ik haar zien te bereiken”.

Noch Zijn hulp, noch de mijne zullen je ontbreken. - Wend de middelen aan.

Natuurlijkheid. - Je christelijk leven, je zout en je licht, moet spontaan verlopen, zonder rare dingen of kinderachtigheid. Draag onze geest van eenvoud altijd met je mee.

Vergeet de gebeden niet die je als kind bad en die je misschien van je moeder geleerd hebt. - Bid ze iedere dag met dezelfde eenvoud als vroeger.

Wees klein, erg klein. - Wees niet ouder dan twee, hoogstens drie jaar. - Want de grotere kinderen zijn deugnieten, die hun ouders al willen misleiden met de meest onwaarschijnlijke leugens.

Dit komt doordat zij het kwaad, de fomes, de kiem van de zonde, reeds in zich dragen. Maar zij hebben nog niet de ervaring van het kwaad, die hun zal leren zondigen, zodat ze met de schijn der waarheid het onwaarachtige van hun leugens kunnen bedekken.

Zij hebben de eenvoud verloren, de eenvoud die onontbeerlijk is om klein te zijn voor God.

Kijk, de apostelen met al hun duidelijke, onloochenbare zwakheden, waren oprecht, eenvoudig…, doorzichtig. Jij hebt eveneens duidelijke en onloochenbare zwakheden. - Ik hoop dat jou ook de eenvoud niet ontbreekt.

In het apostolaat mag men geen ongehoorzaamheid en onoprechtheid toestaan. - Houd er rekening mee, dat eenvoud niet gelijk staat met onvoorzichtigheid of indiscretie.

Laat die houding van “zelfgenoegzaamheid” varen, die je isoleert van de mensen die in je nabijheid komen. - Probeer te luisteren. En spreek gewoon. Alleen op die manier zal je apostolisch werk in omvang en vruchtbaarheid toenemen.