Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vreugde → vreugde en kruis.

Ik wil dat je gelukkig bent op aarde. - Dat zul je echter niet zijn, als je die angst voor het lijden niet kwijtraakt. Want zolang we “onderweg” zijn, ligt in het lijden juist ons geluk.

Is het niet zo, Heer, was U niet erg getroost door de “fijne attentie” van dat grote kind, dat merkte hoe moeilijk het valt te gehoorzamen in een lastig en weerzinwekkend karwei en dat U zachtjes zei: Jezus, maak dat ik er een vriendelijk gezicht bij trek!?

Als wij succes hebben, laten we ons dan verheugen en God danken, die de wasdom geeft. - Slagen we niet? - Laten we ons dan ook verheugen en God danken, die ons deel laat hebben aan Zijn zoete Kruis.

Laat, als je een apostel bent, nooit de moed zinken. - Er is geen tegenslag die je niet kunt overwinnen.

- Waarom ben je dan bedroefd?

Jezus… zwijgt. Jesus autem tacebat. - Waarom spreek jij? Om troost te zoeken, of om je te rechtvaardigen?

Zwijg. - Zoek je vreugde in het geminacht worden: daarvan zul je toch altijd minder krijgen dan je verdient.

- Kun jíj soms zeggen: Quid enim mali feci? - Wat voor kwaad heb ik gedaan?

Wees er zeker van dat je een kind van God bent, als je onrecht blij en zwijgend weet te dragen.

Je lijdt in dit leven hier…, dat maar een droom, een korte droom is. - Verheug je! Want God, je Vader, houdt erg veel van je. Als jij Hem geen hindernissen in de weg legt, zal Hij je na deze boze droom een heerlijk ontwaken schenken.

De totale aanvaarding van de wil van God voert noodzakelijk tot de vreugde en de vrede, het geluk in het Kruis. - Dan zal men ervaren, dat het juk van Christus zacht is en Zijn last licht.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift