Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Liefde tot God → uit liefde leven.

Je bent weetgierig…, je wilt leiding geven…, je wilt stoutmoedig zijn.

Goed, uitstekend; maar… voor Christus, uit Liefde.

Hoe mooi is de heilige zuiverheid! Maar ze is niet heilig, noch aangenaam aan God, als we haar scheiden van de naastenliefde.

De naastenliefde is een zaad, dat door het water van de zuiverheid zal groeien en de sappigste vruchten zal dragen.

Zonder naastenliefde is de kuisheid onvruchtbaar, en veranderen haar steriele wateren de zielen in modderpoelen en moerassen, waaruit de stank van de hoogmoed opstijgt.

Wees niet bang, de Heer bij zijn naam - Jezus - te noemen en Hem te zeggen dat je van Hem houdt.

Leef uit liefde en je zult, ook als je een keertje verslagen wordt, altijd overwinnen in de slagen, de Navas en Lepanto's (*), van je innerlijke strijd.

(*) <>: beroemde veldslag in 1212 in het zuiden van Spanje. In deze slag behaalden de legers van de christelijke koninkrijken van het Iberisch schiereiland een overwinning op de Mohammedanen van Andalusië en Noord-Afrika.

<>: zeeslag die plaats had in de Middellandse Zee in 1571, tussen een Turkse vloot en een christelijke. De christelijke vloot won deze slag.

De akten van Geloof, Hoop en Liefde zijn de veiligheidskleppen waardoor de zielen die van God leven, hun stoom afblazen.

Doe alles onbaatzuchtig, uit zuivere liefde, alsof er beloning noch straf bestond. - Maar koester in je hart de heerlijke hoop op de hemel.

Je bent uiterst gevoelig. - Alles doet je geestelijk en lichamelijk pijn. Alles is een verleiding voor je geworden…

Wees nederig, ik herhaal het, en je zult zien hoe vlug je uit deze toestand bevrijd wordt; je verdriet zal in vreugde veranderen en de verleiding in vaste zekerheid.

Maar verlevendig ondertussen je geloof. Vervul je met hoop en bid zonder ophouden akten van liefde; ook al denk je dat het slechts lege woorden zijn.

“Mijn enthousiasme is over”, heb je mij geschreven. - Je moet niet werken uit enthousiasme, maar uit liefde: in het besef van je plicht, wat betekent: met zelfverloochening.

Wat is het geheim van de volharding? De Liefde. - Word verliefd, en je zult Hem niet verlaten.