Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is apostelen → h. Johannes.

Ik zou willen, zei je, dat de jonge apostel Johannes mij in vertrouwen nam, me raad gaf en moed insprak om de zuiverheid van hart na te streven.

Als je dat werkelijk wilt, moet je het hem zeggen, en je zult moed krijgen en goede raad.

De vlekkeloze zuiverheid die heel het leven van Johannes kenmerkte, maakte hem sterk voor het Kruis. - De meeste apostelen gingen op de vlucht voor Golgotha: hij bleef, met de Moeder van Christus. - Vergeet niet dat de zuiverheid het karakter sterk en standvastig maakt.

Wat heb je hartelijk gelachen, toen ik je aanraadde je jeugdjaren onder de bescherming van de heilige Rafaël te stellen: opdat hij jou, zoals de jonge Tobias, tot een heilig huwelijk zou leiden - met een goede, knappe en rijke vrouw, heb ik schertsend gezegd.

Hoe ging je daarna nadenken, toen ik hieraan de raad toevoegde om je ook onder de bescherming van die jonge apostel Johannes te stellen: voor het geval dat de Heer méér van je zou verlangen.

Ik zie dat je de gezegende broederlijkheid, die ik je voortdurend voorhoud, niet beoefent, breng ik je die liefdevolle woorden van de heilige Johannes in herinnering: Filioli mei, non diligamus verbo neque lingua, sed opere et veritate. - Mijn kindertjes, laten we niet met woorden of met de tong liefhebben, maar met daden en in waarheid.

Wat jou verbaasd doet staan, lijkt mij vanzelfsprekend. - God heeft jou gezocht in de uitoefening van je beroep.

Zo heeft Hij zijn eerste volgelingen gezocht: Petrus, Andreas, Johannes en Jacobus bij hun visnetten. Matteüs gezeten in zijn tolhuis…

En, wat het toppunt is, Paulus terwijl hij bezig was het christendom met wortel en al uit te roeien.

Non manifeste, sed quasi in occulto, niet in het openbaar, maar in het verborgene: zo gaat Jezus naar het Loofhuttenfeest.

Zo zal Hij met Kleofas en zijn gezel naar Emmaüs gaan. - Zo ziet Maria Magdalena Hem na zijn verrijzenis.

En zo: non tamen cognoverunt discipuli quia Jesus est, de leerlingen bemerkten niet dat Hij het was. Zo verschijnt Jezus bij de wonderbare visvangst waarover St. Jan vertelt.

Nog meer verborgen is Hij, uit Liefde voor de mensen, in de Hostie.

Zoals ijverige kloosterlingen zich inspannen om te weten te komen hoe de eerste leden van hun orde of congregatie leefden, om hun gedrag hierop af te stemmen, zo moet jij, christen, proberen het leven te leren kennen en na te volgen van de leerlingen van Jezus, die met Petrus en Paulus en Johannes bevriend waren en bijna getuigen waren van de dood en de verrijzenis van de Meester.