Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Wetenschap → apostolaat van het verstand.

Vroeger, toen de menselijke kennis, de wetenschap, nog zeer beperkt was, scheen het goed mogelijk dat een enkele geleerde ons heilig Geloof kon uitleggen en verdedigen.

Tegenwoordig, met de uitbreiding en verdieping van de wetenschappen, zullen de apologeten het werk moeten verdelen om op alle terreinen de Kerk wetenschappelijk te kunnen verdedigen.

- Ook jij kunt je niet onttrekken aan deze verplichting.

Studeer. - Studeer met volharding. - Als je zout en licht moet zijn, heb je wetenschap, bekwaamheid nodig.

Of meen je dat je als beloning voor je luiheid en gemakzucht, je de wetenschap door de Heilige Geest krijgt ingestort?

Opvoeder: de onmiskenbare inspanning, waarmee je de beste methode zoekt en in praktijk brengt om je leerlingen aardse wetenschap bij te brengen, getroost je die ook bij het in praktijk brengen van de christelijke ascese, die voor hen en voor jou de énige methode is om beter te worden.

Je bekommert je er alleen om, je cultuur te ontwikkelen. - Maar wat je ontwikkelen moet, is je zieleleven. - Dan pas werk je voor Christus, zoals het moet. Om hier op aarde te heersen heeft Hij mensen nodig die, met hun blik op de hemel gericht, een groot prestige verwerven in alle menselijke activiteiten en hierdoor in stilte, maar doelmatig, een apostolaat van het beroep uitoefenen.

Boeken. - Ik stak mijn hand uit, als een arme van Christus, en vroeg boeken. Boeken, die het voedsel zijn voor de katholieke en apostolische vorming van vele jonge studenten.

- Ik stak mijn hand uit, als een arme van Christus…, en hoe vaak kreeg ik niet de kous op de kop.

- Waarom, Jezus, begrijpen zij de diepe christelijke naastenliefde niet van die aalmoes, die doeltreffender is dan brood van het allerbeste graan?

Het is volmaakte dwaasheid, de vijand tot spreekbuis te dienen; en als die vijand de vijand van God is, is het een grote zonde. - Daarom zal ik op het professionele vlak nooit de kennis prijzen, van wie zich daarvan bedient als van een spreekgestoelte om de Kerk aan te vallen.

Man, lach hem toch uit! - Zeg hem toch dat hij ouderwets is: het is niet te geloven dat er nog mensen zijn, die de postkoets voor een deugdelijk vervoermiddel houden… - Dit geldt voor degenen die de tijd van Voltaire met zijn gepoederde pruiken nieuw leven willen inblazen, of de 19e eeuw met zijn aftandse liberalisme.

Venite post me, et faciam vos fieri piscatores hominum. Volgt mij, en ik zal mensenvissers van jullie maken. - Deze woorden van de Heer zijn niet zonder een diepe betekenis: mensen moet men, evenals vissen, bij de kop pakken.

Wat een evangelische diepgang heeft het “apostolaat van de intelligentie!”

Verwijzingen naar de H. Schrift