Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Contemplatief → een dialoog zonder onderbreking .

Prent de woorden die je in het gebed getroffen hebben, in je geheugen en herhaal ze dikwijls gedurende de dag.

Je hebt me eens gezegd, dat je net een klok bent die van slag is, en op de verkeerde ogenblikken slaat: je bent leeg, koud en dor tijdens het bidden; daarentegen ontdek je op momenten waarop je het 't minst zou verwachten, op straat, midden in je dagelijkse bezigheden, in de drukte en het geroezemoes van de stad, of in de stilte van je intense beroepsarbeid, tot je verbazing dat je aan het bidden bent… Op de verkeerde ogenblikken? Kan zijn, maar laat die slagen van je klok in ieder geval niet onbenut. - De Geest waait waar Hij wil.

Het front van Madrid: een twintigtal officieren zit vrolijk en opgewekt bij elkaar. Er wordt een lied aangeheven, en daarna nog een, en nog vele andere.

Die ene luitenant met de bruine snor hoorde alleen het eerste:

“Gedeelde harten, ik wil ze niet;

en als ik het mijne geef, geef ik het helemaal”.

“Wat een weerstand heb ik toch om mijn hart helemaal te geven!” - En zijn gebed begon te vloeien als een rustige brede stroom.

Een mens van gebed zei: Jezus moet het doel van ons gebed zijn, de Liefde van ons hart, het onderwerp van ons gesprek en het voorbeeld van ons handelen.

Ben je nooit getuige geweest van de dankbaarheid van kinderen? - Volg ze na en zeg in voor- en tegenspoed tot Jezus: “Hoe goed bent U! Hoe goed!…”

Deze zin, diep doorleefd, is de weg van het kind-zijn, die je voeren zal naar de vrede, waarbij lachen en huilen ieder hun deel zullen krijgen, en de Liefde alles.

Verwijzingen naar de H. Schrift