Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Geestelijke leiding  → volgzaamheid, gehoorzaamheid .

Zij zijn van het hout waaruit men heiligen snijdt, wordt van sommige mensen gezegd. - Afgezien van het feit, dat heiligen niet van hout zijn, is het niet genoeg van dat hout te zijn.

Nodig zijn: een stipte gehoorzaamheid aan de geestelijke leidsman en een grote volgzaamheid tegenover de genade. - Als we de genade van God en de geestelijke leidsman niet op ons laten inwerken, zal het profiel niet naar voren komen, het beeld van Jezus Christus, dat de heilige mens aanneemt.

En dat hout van zojuist “waaruit heiligen gesneden worden”, zal maar een onbewerkt, vormloos blok blijven, net goed om een vuur van te stoken… Een flink vuur, als het goed hout is!

Het loont de moeite deze veilige leer te kennen: de eigen geest is een slechte raadgever en een slechte stuurman om de ziel, in storm en onweer, te sturen langs de klippen van het innerlijk leven.

Daarom is het de wil van God, dat er een Meester aan het roer van het schip staat, die ons met zijn licht en kennis veilig de haven kan binnenloodsen.

Een goed huis om hier op aarde in te leven, zou je nooit bouwen zonder een architect; en zou je dan het kasteel van je heiligheid, waarin je in de hemel eeuwig zult leven, zonder geestelijk leidsman willen bouwen?

Je meent een hele persoonlijkheid te zijn, vanwege je studies. - Je wetenschappelijk onderzoek, je publicaties, - je maatschappelijke positie, - je familienaam, - je politieke activiteiten, - de ambten die je bekleedt, - je vermogen…, je leeftijd, je bent geen kind meer!…

Juist daarom heb je meer dan anderen een geestelijk leidsman nodig voor je ziel.

Boeken: koop ze niet zonder raad te vragen aan onderlegde en verstandige christenen. Je zou iets kunnen kopen dat nutteloos of nadelig is.

Hoe dikwijls menen de mensen een boek onder de arm te dragen…, terwijl het in werkelijkheid een lading vuilnis is!

Deze verwarring van je geest en de verleiding die je belaagt, zijn als een blinddoek voor de ogen van je ziel.

Je tast in het duister. - Geef je hardnekkige pogen om alleen te gaan op. Want alléén val je. - Ga naar je geestelijk leidsman, je meerdere. Hij zal je herinneren aan de woorden, die de aartsengel Rafaël tegen Tobias zei: Forti animo esto, in proximo est ut a Deo cureris. Heb goede moed, binnenkort zal God je genezen. - Wees gehoorzaam en de schellen en blinddoeken zullen van je ogen vallen. God zal je met genade en vrede vervullen.

Verwijzingen naar de H. Schrift