Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vorming, beroeps-  → menselijke deugden .

Het is niet voldoende dat je geleerd en daarenboven een goed christen bent. - Wanneer je de grofheden van je karakter niet afslijpt en je ijver en wetenschap niet in overeenstemming brengt met goede manieren, kan ik niet inzien hoe je ooit heilig wordt. - En al ben je nog zo'n geleerde, dan zou men je ondanks je geleerdheid aan een krib vastgebonden moeten houden als een muildier.

Die zelfingenomenheid maakt je onuitstaanbaar en onsympathiek, je maakt je belachelijk en, wat erger is, je verzwakt de uitwerking van je apostolische werk.

Bedenk, dat zelfs middelmatigen kunnen zondigen door al te veel geleerdheid.

Je eigen onervarenheid brengt je tot die zelfingenomenheid, tot die ijdelheid, tot die gewichtigdoenerij.

- Verbeter je, alsjeblieft. Zelfs als je een domoor bent, kun je zover komen dat je leidende functies bekleedt (dit is meer dan eens gebeurd), en als je jezelf niet overtuigt van je gebrek aan talenten, zul je weigeren te luisteren naar degenen die in staat zijn jou raad te geven. - En het is beangstigend te bedenken wat een schade jouw wanbeheer dan zal aanrichten.

Wanneer ik jou een “goed kind” noem, denk dan niet, dat ik je beschouw als schuchter en verlegen. - Als je niet flink en… normaal bent, dan zul je slechts de lachwekkende karikatuur van een apostel zijn.

Je stond verbaasd, toen je zag dat ik geen bezwaar had tegen het ontbreken van “eenvormigheid” in het apostolaat, waarin je werkzaam bent.

Ik zei je: eenheid en verscheidenheid. - Jullie moeten zo verschillend zijn als de heiligen in de hemel, die allen hun eigen, zeer persoonlijke trekken hebben. - En tegelijkertijd moeten jullie evenzeer op elkaar gelijken als de heiligen, die niet heilig zouden zijn als zij zich niet helemaal gelijkvormig hadden gemaakt aan Christus.