Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Edelmoedigheid → met God.

Het betrekkelijke en armzalige geluk van de egoïst die zich opsluit in zijn ivoren toren, in zijn pantser, is in deze wereld niet moeilijk te verkrijgen. - Maar het geluk van de egoïst is onbestendig.

Wil je voor deze karikatuur van de hemel afzien van het Geluk van de Heerlijkheid, die geen einde kent?

Je bent berekenend. - Zeg me niet dat je jong bent, want de jeugd geeft alles wat ze heeft: ze geeft zichzelf, zonder voorbehoud.

“Bid, dat ik me nooit tevreden zal stellen met de weg van de minste weerstand”. - Daar heb ik al voor gebeden; nu moet jij je inspannen, dit mooie voornemen uit te voeren.

Jezus is niet tevreden als Hij je hart moet “delen” met anderen: Hij wil alles voor zich!

Je moet je helemaal geven, je moet jezelf geheel wegcijferen: het offer moet een brandoffer zijn.

Wát, je gaat jezelf vrijwillig een straf opleggen voor je zwakheid en je gebrek aan edelmoedigheid? - Goed, maar dan een bescheiden boetedoening, zoals je die oplegt aan een vijand die tegelijkertijd onze broeder zou zijn.

Vecht tegen die slapheid, die je lui en nalatig maakt in je geestelijk leven. - Denk eraan dat dit het begin kan zijn van lauwheid… en, zoals de Schrift zegt, God zal de lauwen uitbraken.

Je bent te naïef. - Wat beoefenen er toch weinig mensen de naastenliefde! - Het geven van oude kleren of koperen munten is geen naastenliefde…

- En je vertelt me wat je hebt meegemaakt en wat je daarbij teleurstelde.

- Er komt alleen maar dit bij me op: laten wij, jij en ik, geven en onszelf geven zonder krenterig te zijn. Zo zullen we vermijden dat zij die met ons omgaan, dezelfde trieste ervaring opdoen als jij.

Verval niet in een vicieuze cirkel: je denkt: als dit op deze of gene wijze geregeld wordt, dan zal ik zeer edelmoedig zijn tegenover God.

Zou jezus niet verwachten dat je edelmoedig bent zonder voorwaarden te stellen, opdat Hij alles regelen kan, beter dan jij je kunt voorstellen?

Een vast voornemen als logische conclusie hiervan: elk moment van de dag zal ik proberen Gods wil edelmoedig te volbrengen.

Bestaat er een grotere dwaasheid dan de gouden graankorrels met brede armzwaai over de aarde uit te strooien om ze te laten verrotten? - Toch zou er zonder deze edelmoedige dwaasheid geen oogst zijn.

Mijn kind: hoe staat het met je edelmoedigheid?

Verwijzingen naar de H. Schrift