Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Optimisme → in de innerlijke strijd en het apostolaat.

Word niet moedeloos. - Ik heb je zien vechten…: je nederlaag van vandaag is een oefening voor de uiteindelijke overwinning.

Je mislukte! - Wij mislukken nooit. - Je stelde je vertrouwen helemaal op God. - En verder heb je geen enkel menselijk middel ongebruikt gelaten.

Overtuig je van deze waarheid: jouw succes, nu en in deze aangelegenheid, bestond erin te mislukken. - Dank de Heer en begin opnieuw!

Wat? Je mislukte? Jij, wees daar goed van overtuigd, kunt niet mislukken.

Je mislukte niet: je hebt ervaring opgedaan. - Vooruit!

Leef uit liefde en je zult, ook als je een keertje verslagen wordt, altijd overwinnen in de slagen, de Navas en Lepanto's (*), van je innerlijke strijd.

(*) <>: beroemde veldslag in 1212 in het zuiden van Spanje. In deze slag behaalden de legers van de christelijke koninkrijken van het Iberisch schiereiland een overwinning op de Mohammedanen van Andalusië en Noord-Afrika.

<>: zeeslag die plaats had in de Middellandse Zee in 1571, tussen een Turkse vloot en een christelijke. De christelijke vloot won deze slag.

Laat je door gebrek aan instrumenten er niet van weerhouden je plannen door te zetten: begin maar zo goed als je kunt. - Later roept de functie het orgaan in het leven. Sommigen, die ongeschikt leken, blijken achteraf toch bruikbaar te zijn. Bij de anderen doet men een operatieve ingreep, ook al doet het pijn (de heiligen waren uitstekende chirurgen). En dan gaat men gewoon verder.

Je lijdt in dit leven hier…, dat maar een droom, een korte droom is. - Verheug je! Want God, je Vader, houdt erg veel van je. Als jij Hem geen hindernissen in de weg legt, zal Hij je na deze boze droom een heerlijk ontwaken schenken.