Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vroomheid → leven van vroomheid.

Je gebed moet liturgisch zijn. - Kreeg je maar voorliefde voor het opzeggen van de psalmen en de gebeden uit het missaal in plaats van je privé-gebeden.

Wees niet zo blind of zo gehaast, dat je nalaat je in gedachten naar ieder Tabernakel te verplaatsen, wanneer je de muren of torens van de huizen Gods ontwaart. - Hij wacht op je.

Wees niet zo blind of zo overijld, dat je nalaat tenminste een schietgebedje te bidden tot de Onbevlekte Maagd Maria, wanneer je voorbij plaatsen komt, waarvan je weet dat daar Christus beledigd wordt.

Wees niet bang, de Heer bij zijn naam - Jezus - te noemen en Hem te zeggen dat je van Hem houdt.

Student: vorm je in een solide en actieve vroomheid, munt uit in de studie en heb een vurig verlangen naar het apostolaat in je beroep. - Uit die innerlijke kracht van je godsdienstige en wetenschappelijke vorming zal, dat voorspel ik, een snelle en brede ontplooiing volgen.

Er bestaat een etiquette van de vroomheid. - Leer die! - Het is zielig “vrome” lieden te zien, die niet weten hoe zij de Mis behoorlijk moeten bijwonen, ook al doen zij het elke dag. Noch hoe ze een kruisteken moeten maken, - zij maken overhaast een paar vreemdsoortige bewegingen. Noch hoe ze een kniebuiging voor het tabernakel moeten maken, - hun lachwekkende kniebuigingen zijn een aanfluiting. Noch hoe ze eerbiedig het hoofd moeten buigen voor een afbeelding van Onze Lieve Vrouw.

Wie heeft je gezegd, dat het niet mannelijk zou zijn, novenen te houden? - Novenen zijn mannelijk, als ze gehouden worden door een man…, in een geest van gebed en boete.

Goed kind: zeg Jezus vele keren in de loop van de dag: ik houd van U, ik houd van U, ik houd van U…

Ik beken U, mijn Liefde, dat mijn onbeholpenheid groot is. Zo groot zelfs, dat ik pijn doe terwijl ik liefkozen wil. - Verfijn de manieren van mijn ziel; geef me, bid ik U, naast het krachtige en mannelijke van het geestelijk kind-zijn, de fijngevoeligheid en tederheid die kinderen aan de dag leggen in hun uitingen van liefde jegens hun ouders.

Als je het “kind-zijn” beleeft, moet je, je bent immers een kind, geestelijk een lekkerbek zijn. - Herinner je, evenals je leeftijdgenoten, de lekkernijen die je moeder bewaart.

En dat vele malen per dag. Het is een kwestie van seconden: Maria…, Jezus…, het tabernakel…, de communie…, de Liefde…, het lijden…, de gelovige zielen in het vagevuur…, zij die strijden: de Paus, de priesters…, de gelovigen…, jouw ziel…, de zielen van de jouwen…, de engelbewaarders…, de zondaars…