Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Gewone leven  → gevoel van eeuwigheid.

De meeste mensen hebben een vlakke visie, alleen gericht op de aarde, van twee dimensies. - Als je een bovennatuurlijk leven leidt, zul je van God de derde dimensie ontvangen: de hoogte, en daarmee het reliëf, het gewicht en de omvang.

Als je de bovennatuurlijke zin van het leven uit het oog verliest, zal je naastenliefde alleen maar liefdadigheid zijn; je zuiverheid fatsoen; je versterving enkel domheid; je boetegesel een zweep; en al je werken zullen steriel zijn.

Sommigen gaan door het leven als door een tunnel, zonder zich ooit rekenschap te geven van de glans en de zekerheid en de warmte van de zon van het geloof.

Wat is ons katholiek geloof mooi! - Het bevredigt onze diepste verlangens, brengt het verstand tot rust en vervult het hart met hoop.

Heb je nooit de wereldse mensen met droeve stem horen klagen, dat “iedere dag die voorbijgaat een beetje sterven is”? Maar ik zeg je: verheug je, apostel, want iedere dag die voorbijgaat, brengt je dichter bij het Leven.

Voor “de anderen” is de dood een verschrikking, die hen verlamt. - Voor ons is de dood - het Leven - een aanmoediging die ons vooruitdrijft.

Voor hen is hij het einde. Voor ons, het begin.

Als het leven niet tot doel had God te verheerlijken, zou het te verachten, ja zelfs te verafschuwen zijn.

Jij, apostel, bent in je omgeving als een steen die in de vijver valt. - Breng door je voorbeeld en je woord een eerste kring tot stand, en deze een andere…, en weer een andere, en nog een… Telkens wijder.

Begrijp je nu de grootsheid van je taak?

Wat hebben de mensen toch een zucht om van plaats te veranderen! - Wat zou er gebeuren als ieder bot, elke spier van het menselijk lichaam een andere plaats zou willen innemen dan haar toekomt?

Het onbehagen in de wereld heeft geen andere oorzaak. - Volhard op je plaats, mijn kind: hoeveel kun je van daaruit niet doen voor de werkelijke heerschappij van onze Heer!