Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Roeping → trouw aan de roeping.

De vlekkeloze zuiverheid die heel het leven van Johannes kenmerkte, maakte hem sterk voor het Kruis. - De meeste apostelen gingen op de vlucht voor Golgotha: hij bleef, met de Moeder van Christus. - Vergeet niet dat de zuiverheid het karakter sterk en standvastig maakt.

Quia hic homo coepit aedificare et non potuit consummare! Hij begon te bouwen en kon het niet afmaken!

Een droevig commentaar dat, als je maar wilt, niet op jou van toepassing zal zijn. Want je hebt alle middelen om het gebouw van je heiliging te voltooien: de genade van God en je eigen wil.

Als jij Hem niet verlaat, zal Hij jou niet verlaten.

Nu je je aan God overgegeven hebt, moet je Hem om een nieuw leven vragen, als “waarmerk” dat de echtheid van je zending als man van God bevestigt.

Dit ideaal, deze roeping van jou is… een dwaasheid. - En de anderen - jouw vrienden, jouw broeders - zijn dwazen…

Heb je deze uitroep nooit in je binnenste gehoord? - Antwoord, met beslistheid, dat je God dankbaar bent voor de eer tot dit “gekkenhuis” te behoren.

Verheug je als je ziet, dat anderen werkzaam zijn in prachtige werken van apostolaat. - En vraag God voor hen overvloedige genaden, en dat zij aan deze genaden beantwoorden.

Vervolg dan je eigen weg, overtuigd dat er voor jou geen andere is.

Beginnen kan iedereen; volharden doen alleen de heiligen.

Laat jouw volharding niet het blinde gevolg zijn van de eerste impuls, de vrucht van de traagheid; laat het een bewuste volharding zijn.

Zeg Hem: Ecce ego quia vocasti me. Hier ben ik, omdat U mij geroepen hebt!

Je bent van de weg afgedwaald en je bent niet teruggekomen, omdat je je schaamde. - Het zou logischer zijn als je je schaamde, omdat je je vergissing niet hersteld hebt.

“Eigenlijk”, zo schrijf je me, “hoeft men helemaal geen held te zijn om, zonder eigenaardig of kwezelachtig te doen, zich van sommige dingen te onthouden, al naar gelang de omstandigheden dat vragen…, en vol te houden.” - En je voegt eraan toe: “Zolang ik mij aan de normen houd, die U mij gegeven hebt, trek ik mij niets aan van de plagerijtjes en het geklets van mijn omgeving; als ik zou merken dat ik bang was voor die kleinigheden, dan pas had ik werkelijk reden bevreesd te zijn.” - Prachtig.

Koester en bewaar dit nobele ideaal dat pas in je ontloken is. - Overweeg hoeveel bloemen er in de lente openbloeien en hoe weinige daarvan vrucht dragen.

Moedeloosheid is de vijand van je volharding. - Als je de moedeloosheid niet bestrijdt, zul je eerst in pessimisme vervallen en vervolgens in lauwheid. - Wees optimistisch.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift