Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Overgave, zich verlaten op.

Onze gemeenschappelijke vriend eindigde zijn gebed als volgt: “Ik bemin de wil van God. Daarom verlaat ik me volledig op Hem, opdat Hij mij leidt zoals Hij wil en waarheen Hij wil.”

Verlang niets voor jezelf, niets goeds en niets slechts. Wil voor jezelf alleen maar wat God wil.

Het maakt niet uit wat uit zijn hand, uit de hand van God komt. Met zijn hulp zul je ook dat, wat in de ogen van de mensen slecht is, goed vinden, heel goed zelfs! En met steeds meer overtuiging zul je zeggen: Et in tribulatione mea dilatasti me…, et calix tuus inebrians, quam praeclarus est! Zelfs in de tegenspoed heb ik me verheugd… Hoe wonderbaarlijk is uw kelk, die mijn hele wezen voedt!

Vandaag heb je voor het eerst de indruk dat alles eenvoudiger wordt, dat alles 'ontrafeld' wordt. Je ziet dat problemen die je verontrustten eindelijk uit de weg zijn geruimd. Je begrijpt nu ook dat ze eerder en beter worden opgelost naarmate je je meer in de handen van God, je Vader, laat.

Wat houdt jou dan nog tegen om je altijd als een kind van God te gedragen? Het kindschap moet de drijfveer van je leven zijn!

Een vast besluit: mij met al mijn ellende in de handen van Jezus laten, en op elk ogenblik openstaan voor wat Hij wil. Fiat, dat het geschiede!

Ga vaak heel even naar de kapel om Jezus te zeggen: ik ben helemaal van U…

Leg alles wat je hebt aan zijn voeten. Al je ellende!

Op die manier zul je, ondanks alles wat je met je meesleept, nooit de vrede verliezen.

Mijn God, wat is het gemakkelijk door te zetten in de wetenschap dat U de goede Herder bent en wij - jij en ik… - schapen uit uw kudde!

Want we zijn ons er heel goed van bewust, dat de goede Herder zijn leven geeft voor elk van zijn schapen.

Ik wil niets aan Jezus vragen. Ik wil Hem alleen maar in alles aangenaam zijn en Hem alles waar ik vol van ben vertellen alsof Hij dat nog niet wist, zoals een klein kind doet met zijn vader.

Een apostolische ziel zei Hem: Jezus, U zult wel weten wat U doet…, ik werk niet voor mijzelf…

Zeg Hem in je gebed: als U wilt dat ik iets nuttigs doe, Jezus, moet U het voor mij doen. Moge uw wil geschieden. Uw wil heb ik lief, ook als U toelaat dat ik steeds weer, zoals nu, pijnlijk kom te vallen en door U overeind geholpen moet worden!

Maak mij heilig, mijn God, ook al moet het met harde hand. Ik wil uw wil niet in de weg staan. Ik wil eraan beantwoorden, ik wil edelmoedig zijn. Maar… wil ik dat echt?

Als je je steeds weer in de handen van God laat, zal de Heilige Geest je verstand verlichten en je wil versterken.

Vandaag ben ik weer vol vertrouwen gaan bidden en heb het volgende gevraagd: Heer, laat ons niet onrustig worden door de ellende uit ons verleden die U al vergeven hebt, noch door mogelijke misstappen in de toekomst; laat ons onze toevlucht zoeken in uw barmhartige handen; laat ons onze verlangens naar heiligheid en apostolaat - die als gloeiende kooltjes onder schijnbaar koude as verborgen zijn - voor U neerleggen…

Heer, ik weet dat Gij ons hoort. Zeg jij Hem dat ook.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift