Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gebruik van tijd.

Wees toch niet zo gemakzuchtig! Wacht niet op het nieuwe jaar om voornemens te maken. Iedere dag is geschikt voor een stap in de goede richting. Hodie, nunc, vandaag, nu!

Het zijn in de regel van die arme mismoedige mensen, die op het nieuwe jaar wachten om te beginnen…, maar als het zover is… beginnen ze niet!

Als je zegt dat je Christus wilt volgen… en je hebt tijd over, dan ben je de weg van de lauwheid ingeslagen!

De christelijke verantwoordelijkheid bij het werk wordt niet alleen vertaald in het volmaken van de uren, maar ook in het werken met kennis van zaken, met kundigheid… en vooral met liefde tot God.

Wat zonde de tijd te doden! Het is een schat die we van God gekregen hebben.

Er zijn van die arme mensen die het niet kunnen verdragen dat je goed doet. Het is alsof het goede ophoudt goed te zijn, als zij het niet doen of het niet in handen hebben…

Dat onbegrip mag voor jou geen excuus zijn om het rustig aan te doen. Dwing jezelf op zo'n moment tot een extra inspanning. Als het applaus hier op aarde uitblijft, zal je werk in de hemel des te beter ontvangen worden.

Vijftig procent van de energie gaat soms verloren aan onderlinge twisten die voortvloeien uit het ontbreken van naastenliefde en uit geroddel en geklets over elkaar. Dan gaat nog eens vijfentwintig procent van het werk verloren door het optrekken van onnodige bouwsels voor het apostolaat. Als men wil dat de mensen voor honderd procent apostel worden, moet men geen geroddel dulden en geen tijd verliezen met het neerzetten van zoveel gebouwen.