Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zelfkennis.

Het ontbreekt me niet aan echte blijdschap, integendeel… Maar telkens als ik bedenk hoe weinig ik voorstel, heb ik zin om met de heilige Paulus uit te roepen: “Ongelukkige mens die ik ben!”

Zo zal het verlangen steeds sterker worden om de hindernissen die door het eigen ik worden opgeworpen, met wortel en al uit te rukken.

Schrik niet als je ontdekt dat je fouten hebt… en wát voor fouten! Laat je niet ontmoedigen!

Doe je best om ze met wortel en al uit te rukken. En wees ervan overtuigd dat het goed is je van je zwakheden bewust te zijn. Je zou anders alleen maar hoogmoedig worden en de hoogmoed scheidt ons van God.

Heer, ik vraag U een geschenk: Liefde…, een liefde die me zuivert. En nog iets: zelfkennis, opdat ik nederig word.

Nee, je gaat niet achteruit! Het enige is dat je nu duidelijker ziet hoe je bent. Zet daarom zelfs de geringste neiging tot ontmoediging van je af.

Heer, laat mij niet alleen. Ziet U niet in wat voor een diepe afgrond dit arme kind van U anders terecht zal komen?

Moeder Maria, ik ben ook een kind van U!

Roep de Heilige Geest aan bij je gewetensonderzoek. Zo leer je God beter kennen en jezelf zien zoals je bent. Op die manier kun je je elke dag bekeren.

Bedenk met je gezicht op de grond en in aanwezigheid van God dat je vuiler en verachtelijker bent (want zo is het toch) dan het stof dat met stoffer en blik bij elkaar geveegd wordt.

En desondanks heeft de Heer jou gekozen.

De Heer wil dat je heilig wordt, zodat je anderen zult heiligen. Maar daarvoor moet je de moed en de oprechtheid hebben eerst naar jezelf te kijken, dan naar God… en pas daarna naar de wereld.

Die minachting heeft je erg veel pijn gedaan…! Het betekent dat je nog te gemakkelijk vergeet wie jij bent.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift