Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Contemplatief.

Als je een goed kind van God bent, zal het je vergaan als een klein kind dat, als het 's ochtends wakker wordt of 's avonds gaat slapen, niet zonder zijn ouders kan. Je eerste en laatste gedachte van iedere dag zullen voor Hem zijn.

Door je gebedsleven zul je leren de deugden te beoefenen die eigen zijn aan een kind van God, aan een christen.

En door die deugden zul je een hele reeks geestelijke waarden verwerven die klein lijken, maar heel groot zijn. Ze zijn als kostbare, schitterende stenen die we onderweg moeten verzamelen om aan de voet van Gods troon neer te leggen, in dienst van de mensen: eenvoud, blijdschap, trouw, vrede, kleine blijken van onthechting, diensten die onopgemerkt blijven, het trouw nakomen van je plichten, vriendelijkheid…

Ik betrek alles op U, mijn God. U bent mijn Vader, wat zou er van mij terechtkomen zonder U?

Het systeem, de methode, de procedure, de enige manier waardoor wij leven hebben - een leven van overvloed dat rijk is aan bovennatuurlijke vruchten - is de raad van de Heilige Geest op te volgen, die tot ons komt door de Handelingen van de Apostelen: Omnes erant perseverantes unanimiter in oratione, allen volhardden eensgezind in gebed.

Zonder gebed doen we niets!

Het gebed is het machtigste wapen van de christen. Het gebed maakt ons doeltreffend. Het gebed maakt ons gelukkig. Het gebed geeft ons de nodige kracht om de geboden van God te onderhouden.

Jazeker, je hele leven kan en moet gebed zijn!

De geest van gebed heeft het hele leven van Jezus onder de mensen bezield. Wij leren daarvan dat wij voor, na en tijdens onze bezigheden - of ze nu belangrijk zijn of niet - moeten bidden.

Doe elke dag alles wat in je vermogen ligt om God beter te leren kennen, meer met Hem 'om te gaan', steeds meer van Hem te gaan houden en aan niets anders te denken dan aan zijn Liefde en zijn glorie.

Dit kun je, mijn kind, als je je door niets laat afhouden van de tijd die je gereserveerd hebt voor gebed, als je de aanwezigheid van God verzorgt (met schietgebeden en geestelijke communies om vurig te blijven), als je de heilige Mis zonder haast bijwoont, en je je werk - dat je voor Hem doet - goed doet.

Ik zal nooit de mening delen van mensen die een scheiding maken tussen contemplatief en actief leven - ook al respecteer ik die mening -, alsof dat niet met elkaar te verenigen is.

De kinderen van God moeten contemplatief zijn. We moeten mensen zijn, die midden in het lawaai van de wereld, de stilte in het hart weten te vinden voor een ononderbroken gesprek met de Heer, waarbij zij naar Hem opzien als naar een vader, naar een vriend, van wie ze ontzettend veel houden.

Iemand die écht vroom is doet zijn werk zo goed mogelijk, omdat hij weet dat zijn werk gebed is.

Onze status als kinderen van God zal ons ertoe aanzetten - ik herhaal het opnieuw - om bij alle menselijke activiteiten een contemplatieve geest te hebben; om licht, zout en gist te zijn, door het gebed, de versterving, de vorming in de leer en de deskundigheid in ons beroep. Dit programma zullen we realiseren: naarmate we meer in de wereld zijn, zullen we meer in God opgaan.

Puur goud en diamanten zitten in het binnenste van de aarde, en liggen niet in de palm van de hand.

Jouw heiligingswerk - dat van jezelf en dat van de anderen - is afhankelijk van de overgave en de blijdschap waarmee je je dagelijks inzet voor je vaak heel gewone en verborgen werk.

Bij ons dagelijks doen en laten hebben we een eigenschap nodig die veel verder reikt dan die van de legendarische koning Midas: hij veranderde alles wat hij aanraakte in goud.

We moeten de gewone dagelijkse arbeid - uit liefde - veranderen in een werk van God, dat een eeuwige reikwijdte heeft.

Verwijzingen naar de H. Schrift