Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Trouw.

Er zijn veel mensen om je heen. Je hebt niet het recht hun geestelijk welzijn en hun eeuwig geluk in de weg te staan.

Het is je plicht heilig te worden: je kunt noch God teleurstellen die jou gekozen heeft, noch de mensen die veel van jou als christen verwachten.

God wacht op jou! Daarom moet je proberen om Hem, daar waar je bent, na te volgen en je met Hem te verenigen: met blijdschap, met liefde, met het verlangen te dienen, ook als dat op een gegeven moment - of gewoonlijk - veel moeite kost.

God wacht op jou… en wil graag dat je trouw bent.

Als je trouw bent zul je uiteindelijk de overwinning behalen.

Je zult in de loop van je leven enkele slagen verliezen, maar geen nederlagen lijden. Wees ervan overtuigd dat je niet kunt mislukken, als je werkt met een zuivere bedoeling en met het verlangen de wil van God te doen.

Succes of geen succes, je zult altijd overwinnen, omdat je je werk uit liefde hebt gedaan.

Zoek de Heer elke dag op en zeg Hem rustig en uit de grond van je hart, met de woorden van de hulpbehoevende blinde uit het evangelie: Domine, ut videam! Heer, maak dat ik zie; dat ik zie wat Gij van mij verwacht en dat ik strijd om daaraan te beantwoorden!

Vertel de Heer steeds dat je oprecht verlangt heilig te worden en apostolisch bezig te zijn… Op die manier zal het arme vat, dat je ziel is, niet breken. Als dat tóch gebeurt zal het weer in elkaar gezet worden, en mooier dan het was, zal het blijven dienen voor je eigen heiligheid en voor het apostolaat.

Ook als je duidelijk hebt gezien wat het betekent kind van God te zijn, en je dat op een gegeven moment niet meer zou ervaren - wat niet zal gebeuren! -, dan zou je toch met een bewuste trouw moeten verder gaan, zonder om te kijken.

Wat het fundament van onze trouw is?

Ik kan in een paar woorden samenvatten dat die gebaseerd is op de liefde tot God waardoor wij alle hindernissen overwinnen: het egoïsme, de hoogmoed, de vermoeidheid, het ongeduld…

Een mens die liefheeft treedt zichzelf met de voeten; voor hem staat vast dat hij niet voldoende weet lief te hebben, zelfs als hij met hart en ziel bemint.

Om de Heer te volgen moet men zich - onvoorwaardelijk en moedig - voor eens en voor altijd geven en vastberaden de schepen achter zich verbranden, zodat het niet mogelijk is terug te krabbelen.

Verwijzingen naar de H. Schrift