Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Sterkte.

Als God je een last oplegt, zal Hij je ook de kracht geven die te dragen.

“Alles vermag ik in Hem die mij kracht geeft.” Met Hem loop ik niet het risico te mislukken. Op deze overtuiging is het heilig 'meerwaardigheidscomplex' gebaseerd, waardoor we onze taken met de geest van een overwinnaar tegemoet gaan, aangezien God ons zijn kracht verleent.

Je bent een fundament dat God heeft uitgekozen om medeverlosser te zijn. Je weet dit. Maar vergeet niet hoe je bent…: armzalig en ellendig. De nederigheid moet je ertoe brengen jezelf onder de voeten van alle mensen te plaatsen om hen te dienen, want dat is eigen aan de fundering van een gebouw.

Het fundament moet echter sterk zijn; dit is een onmisbare deugd voor iemand die anderen moet ondersteunen en vooruit moet helpen.

Dring daarom bij de Heer aan: Jezus, laat mij nooit uit valse nederigheid de hoofddeugd van sterkte verwaarlozen. Geef mij, mijn God, het vermogen om het goud van de metaalslak te onderscheiden.

Je wilt sterk zijn? Bedenk dan op de eerste plaats dat je erg zwak bent; vertrouw vervolgens op Christus - onze Vader, Broer en Meester - die ons in de vorm van de sacramenten de kracht en de middelen geeft om te overwinnen. Maak de sacramenten tot een deel van je leven!

Laten wij geen halfzachte christenen zijn, want dat kan gewoonweg niet! Op aarde hebben ook het lijden en het kruis hun plaats.

Als kind van God en met zijn genade moet je een sterke man of vrouw zijn, iemand van woorden en daden.

We zijn geen kasplantjes. We leven midden in de wereld waar we zijn blootgesteld aan alle weersomstandigheden, aan warmte en kou, aan regen en storm…, maar daarbij zijn we altijd trouw aan God en aan zijn Kerk.

Het is geen teken van hoogmoed maar van sterkte, als je je gezag laat gelden en ergens korte metten mee maakt, wanneer de heilige wil van God dat vereist.

Soms moet men iemand, met respect, enigszins de handen binden, zonder beledigend of onbeleefd te worden. Niet uit wraak, maar als geneesmiddel. Niet als straf, maar als medicijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift