Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Vroomheidsoefeningen.

Wees standvastig en stel eisen aan je gebedsleven, ook als je je moe of dor voelt. Houd vol! Deze tijden van gebed zijn als de hoge roodgeschilderde palen langs de bergwegen, die bij hevige sneeuwval dienen als bakens. Ze geven - altijd! - aan waar de veilige weg ligt.

Je krijgt een sterker innerlijk leven door dagelijks te strijden om de vroomheidsoefeningen met liefde te doen - sterker nog, met liefde te beleven -, want onze weg als kinderen van God is een weg van liefde.

Iemand heeft me eens gezegd: Vader, als ik moe en onverschillig ben, heb ik bij het gebed of andere vroomheidsoefeningen het gevoel dat ik toneelspeel…

Aan die vriend en aan jou - mocht jij dat ook zo ervaren - wil ik het volgende zeggen: een toneelstuk? Dat is toch fantastisch, mijn kind! Speel toneel! De Heer is je toeschouwer; de Vader, de Zoon en de Heilige Geest! De Allerheiligste Drieëenheid kijkt naar ons 'toneelspel'.

Het is heel goed zo te doen uit liefde tot God, juist wanneer je tegen de draad in moet gaan. De minstreel van God! Zo'n optreden uit liefde, met offergeest, zonder er zelf plezier in te hebben, alleen om God aangenaam te zijn… dat is schitterend!

Dat is wat je noemt: leven uit Liefde.