Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Menselijk opzicht .

Ik ben er zeker van dat jouw nederig en vurig gebed Hem aangenaam was: Mijn God, wat anderen zeggen kan mij niets schelen. Vergeef mij dat mijn manier van leven beneden peil is. Ik wil heilig worden…! Maar alleen voor U.

Zwijg niet als je ziet dat de eer van God en het welzijn van de Kerk vereisen dat je spreekt.

Bedenk eens: wie zou niet moedig zijn voor het aangezicht van God, met de eeuwigheid in het vooruitzicht? Je hebt niets te verliezen, maar wél veel te winnen. Waarom durf je dan niet?

We zijn geen goede broers en zusters van onze medemensen, als we niet bereid zijn ons voorbeeldig te gedragen, ook als de mensen om ons heen ons optreden verkeerd interpreteren en er onaangenaam op reageren.

Ontwikkel je positieve eigenschappen, want ze kunnen als basis dienen voor het bouwwerk van je heiliging. Denk er ook aan dat je - zoals ik je al eens eerder heb gezegd - in de dienst van God alles moet verbranden; ook de angst voor het oordeel van de mensen en, zonodig, zelfs wat 'goede naam' wordt genoemd.

Bescheiden, zonder menselijk opzicht en met een oprechte nederigheid - want onze sterkte hebben we in de naam van God en niet, zoals de psalm zegt, uit hoofde van 'strijdwagens en paarden' -, dienen we ervoor te zorgen dat er geen hoekje van de samenleving overblijft waar men Christus niet kent.

Als gewone burger wordt van jou verwacht - omdat je evenzeer burger bent als jouw collega's - dat je de moed hebt, wat soms geen kleinigheid is, om je geloof 'tastbaar' te maken: ze mogen je goede werken zien en ze mogen je beweegredenen kennen.

Als we vinden dat we onrechtvaardig worden beschuldigd, laten we ons gedrag dan in de aanwezigheid van God onderzoeken, cum gaudio et pace, met een blijde sereniteit, en rechtzetten wat de naastenliefde verlangt, ook als het om onschuldige dingen gaat.

We moeten ons elke dag meer inspannen om heilig te worden en laten ze dan maar zeggen wat ze willen, als de volgende zaligspreking maar van toepassing is: Beati estis cum… dixerint omne malum adversus vos mentientes propter me, zalig zijt gij, wanneer men u… lasterlijk van allerlei kwaad beticht om Mijnentwil.

We dragen de waarheid van Christus in ons hart. We moeten die aan anderen doorgeven, en ze in hun hoofd en in hun hart prenten. Wij zouden anders maar gemakzuchtig zijn en een valse strategie volgen.

Overweeg nog eens: vroeg Christus jou toestemming om in je ziel te komen? Hij liet je de vrijheid Hem te volgen, maar Hij zocht jou, omdat Hij dat wilde.